Comisia Europeana va propune instituirea vizelor de calatorie pentru diplomatii americani care vin in tarile Uniunii Europene incepand din ianuarie 2009, daca Washingtonul nu ia curand masuri pentru ca toti cetatenii europeni sa poata intra in Statele Unite fara viza, transmite Reuters, potrivit NewsIn.

"Nu s-au facut progrese tangibile, in pofida tuturor eforturilor facute de Comisie si de statele membre in nume individual. Cetatenii a 12 state membre continua sa aiba nevoie de vize atunci cand calatoresc in Statele Unite", se arata intr-un comunicat al executivului european.

"In consecinta, daca nu se fac progrese, Comisia va propune masuri de retaliere, de exemplu reinstituirea temporara a vizelor pentru cetatenii americani cu pasapoarte diplomatice (...) incepand din 1 ianuarie 2009", continua comunicatul.

Doar 15 dintre cele 27 de state membre UE fac parte in prezent din programul Visa Waiver, care permite cetatenilor lor sa calatoreasca in State fara a solicita in prealabil vize. Pentru a intra in acest program care exista de 20 de ani, celelalte tari membre UE, printre care UE, trebuie sa raspunda cerintelor americane in materie de securitate, ceea ce presupune o partajare sporita a informatiilor referitoare la deplasari, la persoanele suspectate de terorism sau la pasapoartele furate sau pierdute. Statele Unite privilegiaza acordurile bilaterale, spre deosebire de Comisia Europeana, care negociaza in general in numele Uniunii Europene.

Romania s-a alaturat unui grup de state foste comuniste care au format anul trecut asa-zisa "Coalitie pentru egalitatea vizelor" si care au recurs la serviciile unei firme de lobby pentru a obtine eliminarea vizelor. Din "Coalitia vizelor" au facut parte initial Cehia, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia si Ungaria. Cu exceptia Poloniei si Romaniei, care au rate mari de respingere a vizelor, celelalte state s-au apropiat de includerea in Visa Waiver si prin incheierea pe cale bilaterala, in 2008, a unor acorduri cu Washingtonul, chiar daca acest demers nu a convenit UE.

In ceea ce priveste Romania, discutiile cu SUA pe tema vizelor de scurt sejur au loc in paralel, atat la nivel comunitar, cat si national. Conform aceastei abordari duale, Comisia Europeana negociaza "direct si exclusiv" cu SUA aspectele tehnice si de securitate pe care legislatia americana le include intre conditiile de accedere in programul Visa Waiver si care fac obiectul competentelor comunitare, in timp ce statele membre discuta cu Washingtonul aspectele de competenta nationala.

Cel mai mare obstacol in calea eliminarii obligativitatii vizelor SUA pentru Romania ramane insa rata mare de respingere, care nu trebuie sa depaseasca 10%. Romania a avut in anul 2007 o rata de refuz de 37,7%, cea mai mare din randul tarilor UE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.