Presa din intreaga Europa comenteaza vestea capturarii lui Radovan Karadzic, acuzat de crime impotriva umanitatii. Prinderea sa prilejuieste dezvaluirea unor momente socante din istoria Serbiei.

Karadzic este considerat de unii sarbi drept un erou de razboi, care nu este mai vinovat decat orice alt lider politic din timp de razboi.

Totusi, la 50 de ani de la sfarsitul Celui de-al II-lea Razboi Mondial, Radovan Karadzic a ingrozit intreaga Europa atunci cand, in 1995 la Srebrenita, fortele liderului sarb au ucis cel putin 7.500 de barbati si baieti musulmani, in cadrul unei campanii menite sa "terorizeze si demoralizeze populatia bosniaca musulmana si croata". Femeile musulmane din Bosnia, nu au scapat nici ele de atrocitati.

Jurnalistii de la CNN dezvaluie povestea femeilor musulmane, supuse unuor abuzuri infioratoare, in timpul regimului de purificare etnica sustinut de Karadzic.

"Dispareau familii intregi peste noapte. Uneori le descopeream corpurile prin gradini, alte ori dispareau fara urma", povesteste Jasmina, o femeie intervievata de CNN care a acceptat sa vorbeasca depre crunta viata indurata in timpul regimului Radovan Karadzic.

In aprilie 1992, soldatii sarbi au preluat controlul asupra orasului in care locuia Jasmina, Bijeljina, si au inceput sa-i tortureze si sa-i omoare pe musulmanii din aceasta localitate.

Casa femeii a fost luata cu asalt de soldatii sarbi ultranationalisti. Au confiscat mai intai bunurile de valoare, apoi l-au batut pe sotul Jasminei. Din acel moment, viata ei s-a transformat intr-un cosmar.

"Au inceput sa ma tortureze. Mi-am pierdut cunostinta. Atunci cand mi-am revenit am vazut ca sunt goala si plina de sange… Stiam ca am fost violata. Cumnata mea era in aceeasi stare". Intr-un colt, Jasmina si-a vazut soacra plangand, tinandu-i la piept pe cei doi nepotei, scrie CNN.

"In aceeasi zi am fost incuiati in casa. Incepuse cea mai neagra perioada din viata mea. Eram violata in fiecare zi. Nu eram abuzata doar in casa, ne duceau chiar si in prima linie a frontului, pentru ca si ceilalti soldati sa profite de noi. Apoi ne violau din nou, chiar si in fata copiilor. Eram intr-o stare asa de rea incat uneori nu puteam sa imi recunosc copiii. Chiar daca eram intr-o stare psihica ingrozitoare, nu le era mila de mine. Ma violau in fiecare zi".

"Singura conversatie pe care o aveam cu ei era atunci cand ii imploram sa ma omoare. Radeau, iar raspunsul lor era: nu aveam nevoie de tine moarta", a marturisit femeia jurnalistilor de la CNN. Ea ii roaga pe acestia sa nu ii dezvaluie numele de familie, inca speriata ca cei doi copii ai ei ar putea pati ceva, daca isi divulga identitatea.

Abuzul sexual este doar una dintre atrocitatile comise in timpul regimului Karadzic, asa cumJasmina este doar una dintre sutele de mii de persoane care au suferit de pe urma atrocitatilor comise in Bosnia, la inceputul anilor '90.

Luna trecuta, Consiliul de Securitate al ONU a luat o atitudine ferma si a votat, in unanimitate, ca violul si alte forme de abuz sexual sa fie considerate crime de razboi, cerand, totodata, masuri pentru combaterea acestora.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.