Senatul Italian a votat proiectul de lege care garanteaza imunitatea penala a lui Silvio Berlusconi si a celorlalti trei cei mai inalti responsabili ai statului, conform NewsIn.
Dupa ce a fost aprobat in Camera Deputatilor in 10 iulie, proiectul de lege pentru imunitate a fost adoptat definitiv in Senat cu 171 de voturi pentru, 128 impotriva si sase abtineri.

Aceasta lege ii va permite lui Berlusconi, urmarit in justitie de zeci de ori, fara a fi condamnat vreodata definitiv, sa nu mai fie ingrijorat de procese in cursul mandatului sau de cinci ani. Procesul de la Milano, in care premierul si fostul sau avocat David Mills sunt acuzati de coruptie, va fi suspendat.

"Criticilor legate de rapiditatea cu care a fost prezentat acest proiect", la scurt timp dupa intoarcerea la putere a lui Berlusconi, la mijlocul lunii mai, trebuie sa li se raspunda prin faptul ca "acest text nu este nici prematur, nici tardiv", ci intervine "exact cand trebuie", a argumentat ministrul justitiei Angelino Alfano, in cursul dezbaterii care a precedat votul din camera superioara a legislativului.

Opozitia a denuntat drept "favorizare" un text care suspenda urmaririle judiciare vizand cei mai inalti patru responsabili ai statului - presedintele, seful Guvernului si presedintii celor doua camere ale Parlamentului - dar de care este interesat in primul rand Silvio Berlusconi. Imunitatea se va aplica pe durata unui singur mandat, excluzand insa cazul in care premierul ar deveni, de exemplu, presedinte, o ambitie pe care o are Berlusconi.

Avand aceasta protectie, pe care nu reusise sa o obtina in cele doua mandate precedente la conducerea executivului, Il Cavaliere a anuntat o reforma profunda a justitiei pentru toamna. Obiectivul este accelerarea proceselor, printre cele mai lungi din Europa, dar si reducerea puterii magistratilor, considerata excesiva de o clasa politica traumatizata de operatiunea anticoruptie "Maini Curate", in cadrul careia au fost pusi sub acuzare zeci de alesi la inceputul anilor '90.

"De aceasta data, Berlusconi este hotarat sa mearga pana la capat. Este o prioritate personala. Vrea sa se miste repede, profitand de starea de gratie de care se bucura inca si de diviziunile din opozitie", considera politologul Marc Lazar, specialist in politica italiana.

O modificare a structurii Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM) ingrijoreaza in special judecatorii, care nu vor mai fi majoritari in acest organ suprem din domeniul judiciar, numarul lor fiind redus in favoarea personalitatilor alese de Parlament.

"CSM numeste judecatorii si le gestioneaza carierele. Modificarea structurii sale este periculoasa si ar putea duce la o pierdere a independentei", a declarat Edmondo Brutti Liberati, fost presedinte al Asociatiei Nationale a Magistratilor (ANM), principalul sindicat din sectorul judiciar.

Dreapta aflata la putere considera, insa, CSM in primul rand un organ corporatist concentrat exclusiv pe apararea profesiei. Calificat recent drept "cloaca" de senatorul de dreapta Maurizio Gasparri, consiliul este prezidat de seful statului.

In conditiile in care magistratii italieni se bucura de o independenta completa, o mostenire din perioada de dupa al Doilea Razboi Mondial care viza impiedicarea derivelor fasciste, Guvernul intentioneaza si sa stabileasca prioritati in ceea e priveste infractiunile care trebuie urmarite pentru a unifica politica penala.

"Exista, in mod incontestabil, o dorinta de preluare din nou a controlului", conchide fostul presedinte ANM, o situatie favorizata de propaganda lui Berlusconi impotriva judecatorilor "rosii", dar si de "criza de eficienta" a justitiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.