Ucraina si gigantul rus Gazprom au ajuns la un acord asupra principiilor de stabilire a pretului la importurile de gaz din Ucraina in anul 2009, a declarat miercuri premierul ucrainean Iulia Timosenko, informeaza NewsIn.
"Am ajuns la un compromis asupra principiului stabilirii pretului pentru anul 2009", a declarat Timosenko in deschiderea sedintei de Guvern, a doua zi dupa discutiile de la Kiev cu directorul grupului Gazprom, Aleksei Miller, potrivit biroului sau de presa.

Tariful concret va fi definit dupa negocierile Gazprom cu Turkmenistanul si Kazahstanul, tari din care gigantul rus cumpara gaz pe care il livreaza apoi Ucraina, a precizat oficialul de la Kiev.

Rusia si Ucraina au dispute periodice legate de furnizarea de gaze catre Ucraina si tranzitul lor spre Europa. La inceputul lui 2006 s-a ajuns chiar la intreruperea temporara a livrarilor de gaz catre Europa, in conditiile in care 80% din gazul pentru UE trece prin Ucraina.

La sfarsitul lui iunie, Miller anuntase ca este posibil ca Gazprom sa creasca pretul gazelor naturale vandute Ucrainei la 400 dolari pentru mia de metri cubi in 2009, daca tarile din Asia Centrala (Turkmenistan, Kazahstan si Uzbekistan) care vand Gazprom cantitati mari de combustibil vor fixa la un nivel european pretul gazelor naturale furnizate grupului rusesc. Pretul actual al gazelor naturale exportate in Ucraina este de 179 dolari pentru 1.000 de metri cubi.

Gazprom ceruse companiei ucrainene Naftogaz sa nu mai ia gaze naturale peste volumele prevazute in contractele in vigoare, scria, luni, cotidianul Kommersant, citat de RIA Novosti. Kievul a incercat astfel sa acumuleze rezerve suplimentare de gaze naturale, ca sa nu fie obligat sa plateasca la anul 22 miliarde dolari pentru gaze naturale, potrivit Kommersant. Aceasta este suma pe care trebuie sa o plateasca Ucraina pentru importurile sale de gaze naturale, daca Gazprom isi pune in aplicare amenintarea de a majora pretul gazelor naturale la 400 dolari pentru 1.000 de metri cubi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.