Intr-o singura zi, Obama se va intalni cu liderii israelian Ehud Olmert si palestinian Mahmoud Abbas, va vizita memorialul Shoah Yad Vashem si orasul Sderot din sudul Israelului, tinta frecventa a atacurilor cu rachete palestiniene inainte de intrarea in vigoare a unui armistitiu.

Senatorul de Illinois va lua cina cu Olmert, inainte de a-si incheia vizita maraton de 15 ore cu o vizita la Zidul Plangerii, cel mai sfant loc al iudaismului, in Ierusalimul vechi.

Obama fusese anterior in Afganistan, Irak si Iordania, iar dupa Israel si Cisiordania, este asteptat in Europa. Acest turneu al candidatului democrat are scopul de a-i conferi acestuia o statutura internationala.

In intalnirile cu Olmert si Abbas, Obama va aborda chestiunea procesului de pace israeliano-palestinian pe care administratia lui George W. Bush vrea sa il solutioneze inainte de incheierea mandatului sau.

Si Iranul va figura pe agenda discutiilor cu liderii israelieni, care au primit cu rezerve propunerile facute de Obama in campanie, candidatul democrat preconizand un dialog direct cu Teheranul.

Obama este asteptat cu destula curiozitate si din cauza unor afirmatii din iunie, cand declarase ca Ierusalimul trebuie sa fie capitala indivizibila a Israelului, ceea ce provocase indignarea palestinienilor.