Presa si majoritatea responsabililor irlandezi au salutat azi "ofensiva de sarm" a presedintelui francez Nicolas Sarkozy in timpul vizitei acestuia la Dublin, destinata asigurarii irlandezilor cu privire la intentiile sale, la o luna de la respingerea Tratatului de la Lisabona, relateaza AFP, potrivit NewsIn.

"Constructiva", astfel a fost calificata vizita lui Sarkozy de catre principalul cotidian irlandez The Irish Times. Irish Independent isi exprima "usurarea, in conditiile in care Sarkozy cucereste fara nicio problema", iar Examiner titreaza "Sedusi de sarmul francez".

Aceste aprecieri contrasteaza cu nemultumirea exprimata inaintea vizitei, legata de afirmatiile presedintelui francez, care a sugerat saptamana trecuta ca irlandezii ar trebui "sa organizeze un nou scrutin" dupa respingerea Tratatului, la referendumul din 12 iunie. Presa a denuntat atunci o "farsa franceza", iar mai multi irlandezi s-au simtit "insultati".

Insa Sarkozy, presedinte in exercitiu al Consiliului european, a spus luni intr-o conferinta de presa alaturi de premierul irlandez Brian Cowen, ca nu a declarat niciodata ca "Irlanda ar trebui sa organizeze un nou referendum". "Nu vrem sa impunem nimic", a adaugat el.

Irish Times il felicita pe presedintele francez ca a avut "o zi buna in ceea ce priveste politica" si ca a lansat o "deschidere utila" in ceea ce priveste discutiile legate de o modalitatea mai eficienta de a raspunde crizei institutionale provocata de votul irlandezilor. "Energia lui Sarkozy in a rezolva probleme i-a impresionat pe liderii politici si pe activistii cu care s-a intalnit", potrivit sursei citate.

Examiner remarca faptul ca Sarkozy a incercat sa-i linisteasca pe irlandezi spunandu-le ca "stie ce inseamna izolarea", referindu-se la respingerea in 2005 de catre francezi a proiectului Constitutiei europene. Insa, avertizeaza cotidianul, asigurarea data de presedintele francez ca celelalte 26 de tari din UE vor continua ratificarea Tratatului de la Lisabona, in pofida respingerii lui de catre irlandezi, ar putea "sa fie expresia unei maini de fier intr-o manusa de catifea".

Vizita a fost calificata drept "utila" de catre Gerry Adams, liderul partidului Sinn Fein, singura formatiune reprezentata in Parlament care a chemat la respingerea tratatului la referendum. "Trebuie subliniat faptul ca Sarkozy a facut ceea ce guvernul irlandez nu a reusit sa faca, el s-a intalnit si i-a ascultat" pe cei care se opun tratatului, potrivit sursei citate.

Senatoarea ecologista Deirdre de Burca a spus chiar ca a fost impresionata ca presedintele francez a petrecut "mult timp" cu opozantii tratatului, "fiind placut si avand umor".

Singura opinie negativa a venit din partea lui Declan Ganley, un om de afaceri irlandez care a dus o campanie foarte activa impotriva tratatului alaturi de asociatia sa Libertas, acuzandu-l pe Sarkozy ca este "surd". "Cel mai ingrijorator este ca mesajul nu a fost bine inteles, poate nici n-a fost ascultat", a spus el.

Un singur incident s-a produs in timpul vizitei, atunci cand un manifestant francez a aruncat cu oua in directia presedintelui francez, cand acesta a sosit la sediul guvernului irlandez, in Dublin. Un judecator a respins marti acuzatiile de "comportament amenintator si insultator" formulate impotriva lui Michael Audron, un francez care traieste in Irlanda de trei ani, dupa ce acesta a acceptat sa dea 150 de euro unei organizatii de caritate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.