In fieful lui Radovan Karadzici, la Pale, sarbii din Bosnia au primit marti cu neincredere sau furie anuntul privitor la arestarea, dupa 13 ani de urmarire, a acestui barbat inculpat de genocid de catre justitia internationala, informeaza NewsIn.
"Este nedrept", spune, indignat, Slavko Vasici, de 45 de ani, localnic din Pale, cartierul general al sarbilor din Bosnia in timpul razboiului care a devastat aceasta republica fosta iugoslava din 1992 pana in 1995. "Numai sarbii sunt judecati la Haga", unde are sediul Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie, care l-a inculpat pe Karadzici pentru genocid, adauga el.

La modul general, sarbii bosniaci spun ca TPI este o institutie politizata, mai ales din cauza ca foarte putini musulmani bosniaci au fost judecati acolo pentru crime de razboi. Karadzici, in varsta de 63 de ani, a fost arestat luni seara in Serbia de catre serviciile secrete sarbe.

La Pale, oamenilor nu le vine sa creada ca acest om, care a devenit o legenda pentru ei si ale carui balade locale ii lauda capacitatea de a disparea in natura, a fost in cele din urma prins. "Sunt foarte trist, nu-mi vine sa cred", spune Radovan Vuskanovici, de 48 de ani, inainte de a critica TPI. "Acest tribunal ii acuza doar pe sarbi, dar nimeni nu a fost tras la raspundere pentru moartea parintilor mei in timpul razboiului, la Trnovo", circa 20 kilometri sud de Sarajevo, subliniaza el.

Opinia este impartasita de liderul partidului SDS, fondat de Karadzici in timpul razboiului. "Aceasta veste ne-a socat", a spus Mladen Bosici. "TPI nu este un loc in care justitia este servita. Munca sa de pana acum a demonstrat ca este vorba despre un tribunal politic. Din aceasta cauza, nu credem ca Radovan Karadzici va beneficia de un proces corect", subliniat el.

In Pale, Branka, o femeie de circa 30 de ani, spune ca nu a simtit nimic deosebit la auzul vestii. "Insa cand am vazut scenele de bucurie de la Sarajevo, m-a apucat furia", adauga ea.

In Banja Luka, capitala sarbilor bosniaci, premierul Republicii Srpska, Milorad Dodik, a declarat ca arestarea lui Karadzici pune capat presiunii internationale care viza aceasta entitate sarba din Bosnia. El a subliniat ca "cei care au supus RS la ani de presiuni si sanctiuni cerand arestarea lui Karadzici pot acum vedea ca autoritatile sarbe bosniace nu puteau sa faca acest lucru, pentru ca nu se afla aici".
Cautat de 13 ani, Karadzici era cerut de TPI mai ales pentru ca, impreuna cu generalul Ratko Mladici, a fost instigatorul genocidului de la Srebrenita, unde aproape 8.000 de musulnmani au fost ucisi in iulie 1995, cel mai sangeros masacru din Europa de la al Doilea Razboi Mondial.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.