"Premierul a spus ca a venit momentul sa inceapa reorganizarea trupelor noastre in Irak - inclusiv a numarului si misiunilor lor", precizeaza senatorul de Illinois intr-un comunicat comun semnat si de colegii sai Jack Reed si Chuck Hagel, experti in probleme de aparare, care il insotesc in turneul sau in Orientul Mijlociu si Europa.

"Si-a impartasit speranta de a vedea trupele americane retrase din Irak in 20101", mai arata comunicatul.
Anterior, purtatorul de cuvant al Guvernului de la Bagdad declarase ca Maliki si Obama nu au discutat despre planul de retragere din Irak al candidatului democrat la Casa Alba.

Obama a promis ca va retrage trupele americane din Irak in primele 16 luni de mandat, nu are intentia sa mentina baze in Irak, dar are in vedere o prezenta minima pentru a combate elementele al-Qaida si a antrena armata irakiana.

Statele Unite si Irakul desfasoara in prezent negocieri privind statutul trupelor americane din aceasta tara, dupa expirarea mandatului lor ONU, la sfarsitul anului 2008. Potrivit unor informatii, Irakul insista pentru stabilirea unui termen limita al prezentei americane, in timp ce presedintele Bush respinge orice calendar artificial, acordand importanta evolutiei din teren.