Arestarea fostului lider politic al sarbilor din Bosnia, Radovan Karadzici, ar putea accelera progresul Serbiei catre Uniunea Europeana, permitand, in primul rand, intrarea in vigoare a unui acord crucial pentru apropiere, informeaza NewsIn.
"Aceasta evolutie a situatiei ilustreaza angajamentul noului Guvern de la Belgrad de a contribui la pacea si stabilitatea din regiunea Balcanilor si reprezinta o etapa importanta pe calea apropierii Serbiei de Uniunea Europeana", a declarat presedintia franceza a UE intr-un comunicat.

"Este o evolutie extrem de pozitiva, care va contribui la dreptate si reconciliere durabila in Balcanii de Vest. Aceasta dovedeste hotararea noului guvern sarb de a coopera deplin cu TPI (Tribunalul Penal International) pentru fosta Iugoslavie. Este, de asemenea, foarte important pentru aspiratiile europene ale Serbiei", a apreciat si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

"Este o satisfactie imensa, noul Guvern de la Belgrad reprezinta o Serbie noua, care este in favoarea unei noi calitati a relatiilor cu UE", a subliniat Cristina Gallach, purtatoare de cuvant a sefului diplomatiei europene Javier Solana.

Ea a subliniat ca arestarea lui Karadzici, inculpat pentru masacrul de la Srebrenita, soldat cu 8.000 de morti, survine la mai putin de doua saptamani de la formarea unui nou Guvern sarb proeuropean, ceea ce reprezinta o dovada a "atasamentului puternic" al noului executiv fata de "valorile europene".

Serbia a semnat la sfarsitul lunii aprilie un Acord de Stabilizare si Asociere (ASA) cu UE, primul pas catre integrarea, la un moment dat, in blocul european, dar textul nu a fost aplicat inca. Practic, documentul va putea intra in vigoare numai daca Belgradul "va coopera deplin" cu TPI.

Pana in prezent, olandezii, afectati de neputinta castilor lor albastre in masacrul de la Srebrenita, insistau in primul rand pentru arestarea fostului lider militar al sarbilor din Bosnia, Ratko Mladici, inculpat la randul sau pentru genocid pentru rolul jucat in uciderea a 8.000 de musulmani din croati din fosta enclava musulmana.

"Nu am nicio indoiala ca arestarea lui Karadzici va avea un impact imediat asupra Acordului de Stabilizare si Asociere. Nu am nicio indoiala ca va avea un impact asupra olandezilor", a dat asigurari un diplomat european, in conditiile in care sefii diplomatiei UE urmeaza sa se intalneasca la Bruxelles, marti dimineata. In cursul acestei reuniuni, Cei 27 urmau sa adopte o declaratie in care sa salute noul Guvern sarb si angajamentele sale proeuropene, dar dupa arestarea lui Karadzici, ei vor modifica textul, a adaugat diplomatul.

Radovan Karadzici
, fostul lider politic al sarbilor din Bosnia, inculpat de justitia internationala pentru genocid si crime de razboi, a fost arestat luni seara de catre serviciile secrete sarbe la capatul a 13 ani in care a fost urmarit, s-a ascuns si a reusit sa scape altor tentative de arestare.
Radovan Karadzici era cautat pentru ca, impreuna cu generalul Ratko Mladici, fostul lider militar al sarbilor bosniaci, a fost cel care a instigat genocidul de la Srebrenita, localitate din estul Bosniei, unde aproape 8.000 de barbati musulmani au fost eliminati in iulie 1995 in cel mai grav masacru din Europa dupa incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial. Karadzici urma sa fie audiat de un judecator de instructie de la Belgrad in cursul noptii de luni spre marti, a anuntat un oficial al Parchetului pentru crime de razboi.

Seful diplomatiei europene Javier Solana si-a exprimat marti speranta ca Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie va aprecia, dupa arestarea lui Radovan Karadzici, ca Belgradul "coopereaza deplin" cu serviciile sale si va permite deblocarea unui acord crucial UE-Serbia, relateaza AFP.

"Trebuie sa vorbim cu procurorul TPI, dar sunt aproape sigur ca va spune ca exista o cooperare deplina", a declarat Javier Solana, la sosirea sa la reuniunea ministrilor de externe din UE, la Bruxelles.
Arestarea fostului lider politic al sarbilor din Bosnia, Radovan Karadzici, este un pas "in directia buna", a afirmat el. "Dar exista in continuare cativa fugari", a adaugat oficialul european.

Serbia a semnat la sfarsitul lunii aprilie un Acord de Stabilizare si Asociere (ASA) cu UE, primul pas catre aderarea la un moment dat, la blocul european, dar textul nu va intra in vigoare decat daca Belgradul "coopereaza deplin" cu TPI.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.