In documentul elaborat de o comisie a Camerei Lorzilor, ministrii cabinetului Gordon Brown critica sistemul lacunar de avertizare in privinta unei pandemii de gripa. Acestia acuza lipsa de coordonare asupra masurilor de prevenire, dar si lipsa strategiilor si a unui plan de actiune rapid si eficient in cazul declansarii pandemiei.

Raportul Comisiei ataca in termeni extrem de duri Organizatia Mondiala a Sanatatii (WHO), pe care o califica drept "disfunctionala", si pune la indoiala eficienta unui raspuns adecvat din partea comunitatii internationale la o astfel de provocare majora pentru umanitate.

Guvernul britanic isi argumenteaza criticile prin faptul ca au trecut 40 de ani de la ultima pandemie de gripa si, deci, este inevitabila o reizbucnire a maladiei la nivelul intregului mapamond. Numarul mortilor ar fi catastrofal. Expertii sustin ca intre doua si 50 de milioane de oameni din lumea intreaga ar cadea victime maladiei.

Cel mai insemnat pericol este identificat in zona tarilor din "Lumea a Treia", dar si de la bolile noi aparute la animale (elocvent in aceasta privinta este exemplul virusului gripei aviare, cu mutatiile sale periculoase, care a reusit sa se transmita la om).