Fostul lider al sarbilor bosnaici, Radovan Karadzic, a fost arestat dupa aproape 13 ani de cand a fost dat in urmarire.

Arestarea lui a fost confirmata intr-o declaratie din partea presedintelui Serbiei, Boris Tadici, in care se spune ca Radovan Karadzici a fost retinut de ofiteri ai servicilor sarbe de securitate si adus in fata instantei pentru crime de razboi de la Belgrad, in conformitate cu o lege privind cooperarea cu Tribunalul de la Haga.

Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie a cerut arestarea lui inca din 1995, impreuna cu fostul sau comandant militar Ratko Mladici, care este si el dat in urmarire.

Tribunalul ONU l-a inculpat pe Karadzici in legatura cu masacrul din 1995 de la Srebrenita.

Fostul lider al sarbilor bosniaci a respins acuzatiile formulate impotriva sa la scurta vreme dupa prima inculpare si a refuzat sa recunoasca legitimitatea instantei ONU.

ONU spune ca fortele lui Karadzici au ucis cel putin 7.500 de barbati si baieti musulmani din Srebrenita, in iulie 1995, in cadrul unei camapnii menite sa "terorizeze si demoralizeze populatia bosniaca musulmana si croata".

Karadzici a mai fost inculpat si in legatura cu bombardarea orasului Saraievo si folosirea a 284 de militari din trupele ONU drept scuturi umane in mai si iunie 1995.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.