Corespondentul BBC relateaza ca aniversarea are loc in conditiile in care populartatea fostului tar este in continua crestere. Pe tot curpinsul tarii, crestinii ortodocsi si-au amintit de moartea unui om pe care Rusia comunista l-a zugravit in culorile cele mai negre drept un dusman al poporului.

Tarul Nicolae al II lea si familia lui au fost impuscati de bolsevici, dar acum, la aproape 20 de ani de la caderea regimului sovietic, tarul este pretuit si considerat un sfant. La Moscova a avut loc chiar o demonstratie monarhista, la mica distanta de ceea ce era pe vremuri sediul Partidului Comunist.

Unul dintre participanti, Mihail Ustinov, imbracat in uniforma de cazac, a declarat BBC-ului ca a venit la aceasta manifestatie pentru ca amintirea uciderii tarului martir ofera sansa de a scapa de trecutul bolsevic.
Desi perspectiva reinstaurarii monarhiei e practic total absenta, tarul nu e total uitat in epoca Internetului - un sondaj de opinie realizat online il plaseaza pe primul loc intr-un clasament al marilor rusi.

Exista insa voci care spun ca votul la acest sondaj ar fi fost manipulat, pe locurile doi si trei aflandu-se Stalin si Lenin.