O misiune a OSCE va ancheta de luni situatia romilor in Italia, dupa o serie de incidente in care cetateni ai acestei etnii au fost implicati ca autori sau victime si in conditiile polemicii in curs pe aceasta tema in Italia, relateaza presa internationala

Intr-un comunicat publicat la Viena, OSCE precizeaza ca aceasta misiune, condusa de Andrzej Mirga si care va dura o saptamana, va avea loc la Milano Napoli si Roma "in cooperare cu autoritatile italiene". Delegatia va preda apoi un raport guvernului italian, in septembrie.

Decizia de a trimite aceasta misiune in Italia a fost luata in urma unui proiect al ministrului italian de interne, Roberto Maroni, membru al partidului populist Liga Nordului, de a infiinta un fisier cu amprentele digitale ale romilor, inclusiv ale copiilor, ceea ce a suscitat proteste din partea organizatiilor pentru drepturile omului, din partea Parlamentului European si a Consiliului Europei.

In ultimele luni, in Italia romii au fost vizati de agresiuni cu caracter rasist, mai ales in mai, cand un atac cu bombe incendiare a vizat doua tabere de romi din apropiere de Napoli. Numerosi italieni ii considera responsabili pentru intensificarea insecuritatii si a infractionalitatii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.