Fostul sofer al lui Osama ben Laden, Salim Hamdan, a pledat nevinovat luni la baza de la Guantanamo, in deschiderea procesului sau, primul in fata unui tribunal militar exceptional, relateaza NewsIn.
Soferul lui Osama ben Laden, Salim Ahmed Hamdan, din Yemen, este acuzat de conspiratie si de furnizarea de sustinere materiala pentru terorism. El risca inchisoare pe viata, daca va fi gasit vinovat de catre tribunalul militar exceptional.

"Procesul a inceput si a pledat nevinovat", a spus Cynthia Smith, un purtator de cuvant al Departamentului Apararii.

Anuntul potrivit caruia Hamdan a pledat nevinovat anuleaza orice posibilitate a unui acord intre acuzare si aparare, care ar fi suspendat organizarea primului proces de la al Doilea Razboi Mondial in fata unei comisii formate din cinci judecatori, toti militari.

Infiintate dupa atentatele de la 11 septembrie, "comisiile militare" constituite in tribunale extraordinare pentru a judeca "crime de razboi" au fost invalidate in 2006 de Curtea Suprema americana, in urma unui recurs al avocatilor lui Hamdan. Tribunalele au fost insa reinfiintate dupa cateva luni de Congres, dar inceperea procesului lui Hamdan a fost intarziata de o serie de alte dificultati.

Luni, Salim Hamdan, un yemenit in varsta de 40 de ani, va comparea in fata unui tribunal militar pentru "complot" si "acordare de sustinere materiala terorismului". El risca pedeapsa cu inchisoare pe viata, la capatul unui proces care ar trebui sa dureze doua saptamani. Hamdan este acuzat si ca a fost soferul si garda de corp a lui ben Laden, a urmat antrenamente in tabere al-Qaida din Afganistan si a livrat arme si munitii militantilor din aceasta tara.

In momentul cand a fost arestat de armata afgana in noiembrie 2001, el transporta, potrivit acuzarii, doua rachete sol-aer. A fost predat fortelor americane si se afla de sase ani la Guantanamo, in majoritatea timpului fiind complet izolat de restul detinutilor.

In cei peste sase ani de detentie, Salim Hamdan a fost plasat majoritatea timpului in izolare, a spus el in timpul audierilor preliminare ale procesului, vorbind si despre un interogatoriu umilitor condus de o femeie. Jurnalistii americani prezenti la Guantanamo la aceste audieri l-au descris pe Hamdan drept un barbat cu privirea ratacita, cu dificultati la mers din cauza durerilor de spate. Documente facute publice de aparare au atestat ca Hamdan a fost trezit din somn din ora in ora timp de 50 de zile, in 2003.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.