Premierul liberal al Cehiei, Mirek Topolanek, a declarat luni, la Praga, ca aderarea Croatiei la UE ar putea fi posibila prin adoptarea unei anexe la Tratatul de la Nisa, informeaza NewsIn.
"Oficial, ar fi posibila extinderea actualului tratat printr-o anexa, care ar permite, de exemplu, aderarea Croatiei", a declarat premierul.

Aceasta opinie este in contradictie cu cea a presedintelui francez Nicolas Sarkozy, potrivit caruia nu mai poate avea loc o extindere a UE fara intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona.

"Din partea Frantei se inregistreaza nu vreau sa spun un santaj, ci o presiune puternica",a precizat Topolanek, la incheierea unei discutii cu vicepremierul pentru afaceri europene, Alexandr Vondra, si cu ministrul ceh de externe, Karel Schwarzenberg.

Cehia va prelua presedintia prin rotatie a UE dupa cea actuala a Frantei, in ianuarie 2009, insa nu s-a pronuntat inca definitiv asupra Tratatului de la Lisabona. Guvernul, care asteapta avizul Curtii Constitutionale pentru a continua procesul de ratificare, are in vedere trimiterea textului in Parlament dupa alegerile locale, programate pentru jumatatea lunii octombrie.

In ceea ce priveste Croatia, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, declarase in luna martie ca ar fi posibila incheierea negocierilor cu Zagrebul pana in toamna anului 2009. Comisia va prezenta un raport in toamna anului 2008 cu privire la progresele inregistrate de Croatia, care spera sa adere in 2010.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.