Bombardierele strategice ruse s-ar putea reintoarce in Cuba, intr-o incercare de a combate planurile Statelor Unite de a desfasura scutul antiracheta in Europa Centrala, relateaza NewsIn, citand publicatia rusa Izvestia

Moscova se opune categoric desfasurarii a zece interceptoare de rachete in Polonia si a unui radar in Cehia in cadrul scutului, considerand planul drept o amenintare la adresa securitatii sale.

"In timp ce ei desfasoara scutul antiracheta in Polonia si Cehia, bombardierele noastre strategice vor ateriza in Cuba", a spus o sursa din fortele aeriene ruse. Bombardierele stratetgice Tu-160 (Blackjack) si Tu-95 (Bear) au capacitatea de a ajunge in Cuba.

Totusi, in timp ce sursa a admis ca aceasta posibilitate este deocamdata doar o chestiune ipotetica, ea a notat ca zvonurile nu au aparut din senin.

Leonid Ivasov, fostul sef al departamentului pentru cooperare internationala din Ministerul rus al Apararii si in prezent presedintele Academiei pe probleme geopolitice, a spus ca este posibil ca aceasta tara, Cuba, sa fie folosita ca punct de alimentare cu combustibil pentru avioanele ruse, mai degraba decat ca o baza permanenta.

In octombrie 1962, criza rachetelor cubaneze a adus Statele Unite si URSS intr-o situatie de criza din cauza rachetelor sovietice stationate in Cuba. Presedintele John F. Kennedy a decis sa lanseze o blocada impotriva Cubei, mai degraba decat sa o invadeze, asa cum doreau unii comandati americani. Criza s-a rezolvat dupa 12 zile, cand liderul sovietic Nikita Hrusciov a dat inapoi si a ordonat ridicarea rachetelor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.