Documentul a fost semnat de ministrul de externe chinez Yang Jiechi si omologul sau rus Serghei Lavrov, a anuntat agentia oficiala China Noua, potrivit NewsIn.

Rusia este dornica sa isi sporeasca exporturile de petrol, gaz si produse nucleare catre China, al doilea mare consumator mondial de petrol si energie, desi cresterea influentei internationale a acestei tari este privita cu oarecare anxietate de elitele de la Moscova.

Rusia, a carei imensa economie este in boom pentru al zecelea an consecutiv, si-a format legaturi apropiate cu Beijingul in mai multe dosare internationale, printre care Iranul si Coreea de Nord. Insa relatiile bilaterale in ultimul secol au inregistrat suisuri si coborasuri. Cele doua tari au trecut de la relatii foarte apropiate in anii '50, la suspiciuni si rivalitati un deceniu mai tarziu, cand s-au indepartat ideologic si au inceput confruntarile la frontiera comuna.

Cele doua tari au semnat un acord de demarcare a partii estice a frontierei in 1991, urmat de un acord suplimentar in 2004. O intelegere referitoare la frontiera vestica fusese semnata in 1994.