Papa Benedict al XVI-lea a parasit luni Australia, dupa Zilele Mondiale ale Tineretului, marcate de scuzele istorice ale Papei pentru abuzurile sexuale comise de preoti, relateaza NewsIn.

A doua zi dupa incheierea Zilelor Mondiale ale Tineretului printr-o slujba ampla, Papa s-a intalnit in aceasta dimineata cu patru victime ale violentelor sexuale comise de membri ai clerului, pentru a le asculta si pentru a-si exprima compasiunea, a anuntat purtatorul de cuvant al Suveranului Pontif, Frederico Lombardi.

"Sfantul Parinte Benedict al XVI-lea a celebrat luni dimineata o slujba, in prezenta reprezentantilor victimelor abuzurilor sexuale" comise de preoti, a afirmat Lombardi. Papa "i-a asigurat de apropierea sa spirituala si le-a propus sa se roage in continuare pentru ele, pentru familiile lor si pentru toate victimele", a adaugat Lonbardi, precizand ca, "prin acest gest patern, Sfantul Parinte a vrut sa demonstreze inca o data afectiunea sa pentru toti cei care au fost victime ale abuzurilor sexuale".

Intalnirea Papei cu cele patru victime - doua femei si doi barbati - a avut loc intr-o capela a catedralei Sfanta Maria din Sydney.

Anthony Forester, tatal a doua fete abuzate de un preot din Melbourne, dintre care una s-a sinucis, a venit la Sydney pentru a cere o intrevedere cu Papa si a afirmat ca victimele care s-au intalnit luni cu Suveranul Pontif, au fost "alese de Biserica" si nu sunt "reprezentantive". "Atat timp cat nu stim despre cine este vorba, consideram ca nu sunt reprezentative", a subliniat Foster.

Refuzand sa discute cu Foster, Biserica Catolica a ratat o ocazie de a trimite un mesaj puternic, apreciaza, la randul sau, Chris McIsaac, purtatoarea de a cuvant a asociatiei pentru apararea victimelor Broken Rites. "Se pare ca Biserica nu resimte deloc durerea victimelor", considera McIsaac, ea insasi victima.

Sambata, Papa a prezentat scuze istorice pentru abuzurile sexuale comise de preoti, care au afectat considerabil reputatia Bisericii Catolice in ultimii ani. Evocand "rusinea" sa si a intregii Biserici, Benedict al XVI-lea s-a declarat "profund dezolat de suferintele pe care le-au indurat victimele".

Potrivit lui Federico Lombardi, Papa a asteptat pana in ultima zi a vizitei sale pentru a se intalni cu victimele, pentru a nu "interfera" cu celebrarea Zilelor Mondiale ale Tineretului.

Mai multe victime australiene ale abuzurilor sexuale au calificat primele scuze directe si complete ale Papei drept vorbe goale, apreciind ca Suveranul Pontif ar fi trebuit sa isi ceara scuze in fata victimelor si nu in fata altor preoti.

Zilele Mondiale ale Tineretului, care au inceput marti, prin venirea a 125.000 de pelerini din intreaga lume, s-au incheiat duminica seara printr-o slujba la care au participat peste 300.000 de credinciosi. Benedict al XVI-ea a anuntat ca urmatoarea reuniune mondiala a tinerilor va avea loc la Madrid, in 2011.
La sase ani de la editia precedenta, de la Koln, din Germania (2005), Zilele Mondiale ale Tineretului se vor intoarce in concluzie, in Europa, in Spania, tara cu traditie catolica, marcata insa de o secularizare puternica.

"Va spun adio, cu inima plina de multumire, Dumnezeu sa binecuvanteze poporul din Australia", a declarat Benedict al XVI-lea, in prezenta premierul australian Kevin Rudd, inainte de a zbura spre Roma.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.