Doua explozii produse la bordul unor autobuze au provocat luni moartea a doua persoane si ranirea altor 14 in orasul Kunming din sud-vestul Chinei, incidente ce intervin pe fondul masurilor de securitate severe luate de autoritati in vederea Jocurilor Olimpice de luna viitoare, transmite NewsIn, citand Reuters

Cauzele exploziilor nu sunt clare pentru moment, dar acestea au intervenit la interval de o ora una de cealalta, in capitala provinciei Yunnan, cu mai putin de trei saptamani inainte de Jocurile Olimpice. China a averizat ca evenimentul sportiv ar putea fi tinta unor atacuri teroriste.

"Politia a confirmat ambele explozii, dar nu a dat detalii", a precizat agentia de presa oficiala Xinhua.
China afirma ca terorismul este cea mai mare amenintare in timpul Jocurilor Olimpice, iar serviciile sale antiterorism de 100.000 de membri sunt deja in alerta. Tian Yixiang, seful Grupului de coordonare a securitatii in timpul Jocurilor Olimpice, confirma recent ca principalele "amenintari" in timpul evenimentului din august sunt militantii pentru independenta uigurilor din Xinjiang si a tibetanilor, dar si din partea adeptilor cultului interzis Falun Gong.

"Atacurile teroriste sunt principala amenintare pentru securitatea Jocurilor Olimpice", a declarat el. Un atentat cu avion esuat in martie si tulburarile din Tibet din aceeasi luna "au demonstrat clar ca exista planuri de sabotare a Jocurilor Olimpice de la Beijing".

Organizatiile pentru drepturile omului afirma insa ca Beijingul se foloseste de terorism pentru a suprima nemultumirile interne, in special in regiunile Tibet si Xinjiang, unde locuiesc peste opt milioane de musulmani uiguri.

China a instituit deja masuri de securitate draconice. Pe langa forta antiterorism de 100.000 de oameni, au fost desfasurate rachete sol-aer in zonele in care vor avea loc principalele evenimente sportive si bagajele pasagerilor de la metrou sunt controlate minutios.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.