Legislativul de la Budapesta a adoptat in martie o decizie prin care isi subordoneaza deputatii de etnie maghiara din Romania, Slovacia, Slovenia, Serbia si Croatia

Parlamentul de la Buda­pes­ta si-a subordonat in mod direct toate comunitatile maghiare din afara grani­telor printr-o decizie de doua pagini. Practic prin Hotararea H-5005 din 3 martie 2008 a fost creat o supra-structura parlamen­tara a maghiarilor subordo­nata Parlamentului de la Budapesta, finantata de legislativul maghiar si aprovizionata cu informatiile necesare de Guvernul budapestan.

Un studiu alcatuit de presedinta Parlamentului de la Budapesta, Szili Katalin, dezvaluie intentiile acestei suprastructuri: coordonarea masurilor guvernului maghiar cu minoritatile maghiare din afara granitelor - inclusiv in domeniul financiar si de investitii - realizarea unei retele a functio­narilor de etnie maghiara din UE indiferent de cetatenia lor, ca si promovarea sub aceasta structura a legislatiilor favorabile maghiarilor concomitent cu lobby-ul pe langa structurile internationale.

Maghiarii din Bazinul Carpatic

"Forumul Deputatilor Maghiari din Bazinul Carpatic" (FDMBC) a fost infiintat in 10 septembrie 2004 ca o structura consultativa a reprezentantilor minoritatii maghiare din tarile vecine Ungariei, destinata consultarii. decizia Parlamentului de la Budapesta din 3 martie 2008 la articolul 1 se afirma ca "Parla­mentul considera FDMBC propria sa institutie permanenta". Practic, deputatii maghiari din Parlamentele Romaniei, Slovaciei, Sloveniei, Serbiei si Croatiei care sunt membri ai FDMBC devin prin aceasta decizie subordonatii Parlamentului Ungariei. Articolul doi al hotararii amintite stabileste ca "Presedintele FDMBC este presedintele Parlamentului (Un­gariei, n.red.)". Aceeasi hotarare stabileste "Cadrul financiar necesar indeplinirii atributiilor FDMBC trebuie asigurate prin bugetul Parlamen­tului (Ungariei, n.red.)". Initiativa legislativului de la Budapesta este o inovatie absoluta deoarece isi subordoneaza deputatii unor alte tari, incadrandu-i intr-o structura finantata de statul maghiar.

Control pe banii europeni

Practic Parlamentul Ungariei isi asuma suveranitatea asupra teritoriilor altor state subordonandu-si deputati din respectivele state - iar proiectul de activitate al FDMBC realizat de presedinta Parlamentului de la Budapesta Szili Katalin dezvaluie directiile de actiune ale structurii supra-parlamentare.

Conform proiectului alcatuit de Szili Katalin, FDMBC urmeaza sa se implice in dezvoltarea regionala in acord cu proiectele maghiare: "Competentele de impartire a banilor au condus pana acum la faptul ca in unele tari membre noi, prin tolerarea institutiilor comunitare ale UE sau suportul tacit al acestora - opunandu-se planificarii dezvoltarii proprii a regiunilor naturale - se constituie regiuni artificiale, acestea devenind subiecte ale politicii regionale a UE (de vazut cazul judetelor din Slovacia sau cel al regiunilor de dezvoltare din Romania)". Prin FDMBC, politicienii de la Budapesta incearca sa se implice in retrasarea regiunilor de dezvoltare din Romania si Slovacia si in accesarea fondurilor europene.

Retrasarea regiunilor de dezvoltare

Studiul lui Szili Katalin lanseaza conceptul de "politica nationala centrata pe dezvoltare" care are ca obiective "colaborarea pentru elaborarea planurilor regionale privind ma­ghiarii de dincolo de frontiere, respectiv a planurilor de dezvoltare transfrontaliere; armonizarea planurilor de dezvoltare intre Ungaria si comunitatile maghiare de dincolo de frontiere; reprezentarea planurilor conve­nite la nivelul politicii nationale in cadrul relatiilor bilaterale si multilaterale privind politica de dezvoltare internationala, incer­carea de armonizare a planurilor de dezvoltare nationala a Ungariei si tarilor vecine".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.