Papa a subliniat "rusinea resimtita de toata lumea in urma abuzurilor sexuale asupra unor minori comise de unii dintre preotii acestei natiuni". El s-a declarat "profund dezolat de suferintele indurate de victime" si le-a asigurat ca le impartaseste suferinta.

Aceasta fraza a fost adaugata de Papa textului distribuit presei. Termenul in engleza "deeply sorry" corespunde scuzelor pe care le cereau deschis unele dintre victime.

Papa a subliniat deja "rusinea" resimtita de Biserica in privinta cazurilor de pedeofilie imputate unor membri ai clerului, in cursul unei deplasari in SUA, in aprilie, dar nu a prezentat scuze publice.

Deplasarea in Australia constituie deci un nou pas in recunoasterea unui fenomen care vizeaza numeroase Biserici din intreaga lume si a suferintelor pe care le-a provocat.

Papa a spus ca actele comsie de unii membri ai clerului trebuie condamnate "fara nicio abiguitate" si ca "victimele trebuie sa primeasca necesara compasiune, iar responsabilii pentru aceste acte trebuie adusi in fata justitiei". In Australia, 107 membri ai clerului catolic au fost deja condamnati pentru agresiuni sexuale sau violuri, potrivit Broken Rites, asociatie de aparare a victimelor.

Cardinalul George Pell, liderul Bisericii australiene, a spus ca declaratiile Papei constituie "o contributie binevenita", dar Broken Rites a declarat ca multe alte cazuri de abuzuri sexuale nu au fost aduse in fata justitiei. "Scuzele cosntituie un inceput, dar vrem mai mult", a spus Chris MacIsaac, purtator de cuvant al asociatiei. "Vrem ca victimele sa fie tratate corect, vrem sa nu se mai simta excluse, sa nu mai fie abuzate inca o data de autoritatile catolice", a explicat el.

Parintii a doua fete victime ale unui preot din Melbourne au spus ca scuzele Papei sunt "dezamagitoare". "Sunt doar vorbe, acelasi lucru pe care il auzim de 13 ani. Sunt doar scuze, nu exista nimic concret", a declarat tatal celor doua fete abuzate. Una dintre ele s-a sinucis in urma agresiunii.