Mossadul a ajutat la eliberarea ostaticei Ingrid Betancourt, potrivit La Vanguardia, care asigura ca serviciile secrete franceze si americane au fost de asemenea implicate, relateaza NewsIn.

"Mossadul si serviciile secrete ale Statelor Unite si Frantei au lucrat mai mult de un an cu autoritatile columbiene pentru elaborarea acestui plan", care a permis eliberarea a 15 ostatici, potrivit ziarului, care se bazeaza pe "o sursa din serviciile secrete israeliene".

Cei 15 ostatici ai FARC au fost eliberati la 2 iulie, intr-o operatiune a armatei columbiene. Israelul, Franta si Statele Unite au participat din diverse motive, potrivit Vanguardia: Franta din cauza prezentei lui Betancourt, SUA din cauza celor trei ostatici americani si Israelul pentru a pastra bunele relatii cu Columbia si americanii.

Pentru aceasta operatiune, doua persoane, care nu se cunosteau, au fost pregatite separat pentru a se infiltra in FARC, potrivit articolului semnat de un trimis special al ziarului la Tel Aviv. Cele doua persoane au reusit sa se infiltreze in gherila si au creat o "realitate care corespundea perfect cu mediul" FARC, dar "care nu era reala", iar "serviciile secrete au sfarsit prin a controla ce trebuia sau nu trebuia sa stie FARC", potrivit sursei citate.

In paralel, serviciile secrete israeliene si americane aplicau "tactici de razboi electronic impotriva FARC", cu avioane-spion, fara pilot, care survolau zonele din jungla semnalate de cei infiltrati. Imagini din satelit au fost predate expertilor, pentru descoperirea taberei, potrivit ziarului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.