Acest apel a fost prilejuit de cei 90 de ani de la executarea Tarului Nicolai al II-lea si a familiei sale.

In apelul sau, Episcopul arunca anatema asupra Patriarhului Aleksii al II-lea, precum si asupra mitropolitilor de Smolensk, Kirill, si de Minsk, Filaret, acuzandu-i ca se opun restabilirii monarhiei in
Rusia. Ierarhul a declarat ca intrerupe orice comunicare cu episcopii care au participat la Soborul Arhieresc al BOR si care l-au condamnat pentru gestul sau. De fapt, Episcopul Diomid a iesit din BOR, catalogand-o drept "eretica".

Noul apel al Episcopului Diomid constituie raspunsul acestui ierarh cazut in dizgratie adresat arhiereilor care l-au condamnat in timpul Soborului Arhieresc din luna iunie. In documentele Soborului se spune ca "BOR nu-si exprima preferinta pentru nicio ordine de stat, pentru nicio doctrina politica din cele existente". Tocmai acest lucru a fost interpretat de episcopul revoltat drept un refuz al BOR de a accepta ideea restabilirii monarhiei in tara, drept o suprimare a luptei pentru aceasta cauza, relateaza cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta, citat de Rompres.

"Biserica noastra l-a preamarit pe ultimul tar rus, declarandu-l sfant mucenic, insa aceasta canonizare nu are legatura cu apelul de a readuce dinastia Romanovilor la tron, nici cu apelurile privind restabilirea monarhiei", se spune in analiza canonica a apelurilor Episcopului Diomid, prezentata in cadrul Soborului de catre Mitropolitul de Minsk si de Slutk, Filaret.

Citeste si:

La randul sau, Episcopul de Ciukotka considera ca BOR incalca juramantul depus in 1613 de a fi loiala dinastiilor Romanovilor si sprijina actuala putere de la Kremlin.

De asemenea, Episcopul Diomid nu este de acord nici cu afirmatia ca 70 la suta dintre rusi si-ar fi exprimat, in timpul ultimelor alegeri, sprijinul fata de actualul regim. Astfel, 'cazul Diomid' capata o dimensiune evident politica, subliniaza cotidianul rus.

Este posibil ca BOR nu doar sa-l demita din functie pe episcopul Diomid, dar sa-l si excomunice.