Un apel al Episcopului de Anadar si Ciukotka, Diomid, a fost difuzat, joi, in intreaga Rusie, avand drept destinatar intreg clerul Bisericii Ortodoxe Ruse (BOR) si "toti crestinii ortodocsi de pe pamant rusesc".

Acest apel a fost prilejuit de cei 90 de ani de la executarea Tarului Nicolai al II-lea si a familiei sale.

In apelul sau, Episcopul arunca anatema asupra Patriarhului Aleksii al II-lea, precum si asupra mitropolitilor de Smolensk, Kirill, si de Minsk, Filaret, acuzandu-i ca se opun restabilirii monarhiei in
Rusia. Ierarhul a declarat ca intrerupe orice comunicare cu episcopii care au participat la Soborul Arhieresc al BOR si care l-au condamnat pentru gestul sau. De fapt, Episcopul Diomid a iesit din BOR, catalogand-o drept "eretica".

Noul apel al Episcopului Diomid constituie raspunsul acestui ierarh cazut in dizgratie adresat arhiereilor care l-au condamnat in timpul Soborului Arhieresc din luna iunie. In documentele Soborului se spune ca "BOR nu-si exprima preferinta pentru nicio ordine de stat, pentru nicio doctrina politica din cele existente". Tocmai acest lucru a fost interpretat de episcopul revoltat drept un refuz al BOR de a accepta ideea restabilirii monarhiei in tara, drept o suprimare a luptei pentru aceasta cauza, relateaza cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta, citat de Rompres.

"Biserica noastra l-a preamarit pe ultimul tar rus, declarandu-l sfant mucenic, insa aceasta canonizare nu are legatura cu apelul de a readuce dinastia Romanovilor la tron, nici cu apelurile privind restabilirea monarhiei", se spune in analiza canonica a apelurilor Episcopului Diomid, prezentata in cadrul Soborului de catre Mitropolitul de Minsk si de Slutk, Filaret.

La randul sau, Episcopul de Ciukotka considera ca BOR incalca juramantul depus in 1613 de a fi loiala dinastiilor Romanovilor si sprijina actuala putere de la Kremlin.

De asemenea, Episcopul Diomid nu este de acord nici cu afirmatia ca 70 la suta dintre rusi si-ar fi exprimat, in timpul ultimelor alegeri, sprijinul fata de actualul regim. Astfel, 'cazul Diomid' capata o dimensiune evident politica, subliniaza cotidianul rus.

Este posibil ca BOR nu doar sa-l demita din functie pe episcopul Diomid, dar sa-l si excomunice.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.