Pe pancartele demonstrantilor se putea citi: "Ucraina astazi, Belarus maine" sau "Pentru libertatea noastra si a voastra" * Securitatea lui Lukasenco a operat 32 de arestari

Aproximativ 32 de persoane din Belarus, Ucraina si Rusia, printre care si doi jurnalisti, au fost condamnate la pedepse cu inchisoarea intre 8 si 15 zile, pentru ca au participat la o manifestatie organizata, marti, la Minsk, de membrii opozitiei, relateaza AFP preluata de Mediafax. Manifestatia fusese organizata cu ocazia comemorarii a 19 ani de la accidentul nuclear de la Cernobal.

Acuzatii, printre care se numara 13 belarusi, 14 rusi si cinci ucraineni, au fost condamnati, miercuri, de un tribunal din Minsk pentru ca au "incalcat regulile de desfasurare a manifestatiilor".

Arestarea lor a avut loc in timpul manifestatiei care se desfasura in apropiere de palatul presedintelui Aleksandr Lukasenko, unde protestatarii arborasera drapelele Belarusului si ale Rusiei si pancarte pe care erau scrise sloganuri ca "Ucraina astazi, Belarus maine" sau "Pentru libertatea noastra si a voastra". Cei cinci ucraineni, membri ai organizatiei de tineret "Alianta Nationala", au fost condamnati la pedepse cu inchisoarea intre 10 si 15 zile.

Procesul rusilor s-a desfasurat cu usile inchise. Liderul organizatiei de tineret "Cei care merg fara Putin" a fost condamnat la 10 zile de inchisoare, a anuntat Vladimir Labkovici, responsabil al miscarii de aparare a drepturilor omului Vesna.

Jurnalistul Alexei Ametov, angajat al saptamanalului Russkii Newsweek, a fost la randul sau condamnat la 10 zile de inchisoare, in timp ce Mihail Romanov, corespondent al cotidianului Moskovskii Komsomolets, a primit o condamnare de opt zile.

Ceilalti 11 cetateni rusi care au fost arestati au primit condamnari intre 10 si 15 zile de inchisoare. Belarusii au primit pedepse identice cu ale rusilor, cu exceptia Marinei Bogdanovici, care a fost condamnata la plata unei amenzi de 3,5 milioane de ruble belaruse (1600 de dolari), in conditiile in care salariul mediu lunar in aceasta tara este de 180 de dolari.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.