Campania electorala din Marea Britanie, care parea sa se desfasoare fara surprize, cunoaste un brusc reviriment, ca urmare a publicarii partiale in presa a continutului unei note confidentiale adresate premierului Tony Blair de avocatul public ("attorney general"), lordul Goldsmith , care, cu doua saptamani inainte de invazia americana a Irakului, avertiza ca participarea britanica la aceasta operatiune ar putea fi ilegala.

In pasajele date acum publicitatii se afirma ca, in absenta adoptarii de catre Consiliul de Securitate al ONU a unei noi rezolutii asupra Irakului, interventia militara a Marii Britanii nu putea avea o baza legala. In lipsa unui asemenea nou document, invocarea primei rezolutii, care cerea Irakului sa-si respecte angajamentele de dezarmare, ar fi trebuit sa se sprijine pe "argumente faptice foarte solide" pentru a justifica recurgerea la forta. Or, exact in ziua (7 martie 2003) cand era prezentata premierului nota confidentiala, inspectorul-sef pentru dezarmare al ONU, Hans Blix, declara ca Irakul a facut progrese "substantiale" in distrugerea rachetelor cu raza lunga de actiune si ca nu s-au gasit nici un fel de dovezi ca ar poseda arme chimice ori biologice. Ciudat este ca, zece zile mai tarziu, la 17 martie 2003, acelasi lord Goldsmith, intr-un raspuns adresat Camerei Comunelor, sustinea ca Irakul "in mod limpede" si-a incalcat obligatiile de dezarmare asumate fata de ONU.

Trei zile mai tarziu, la 20 martie, izbucnea razboiul. Ce s-a intamplat in intervalul de zece zile, intre 7 si 17 martie 2003, pentru ca avocatul public sa-si schimbe parerea? - se intreaba presa britanica. A fost el supus unor injonctiuni din partea guvernului? Documentul dat acum partial publicitatii ar putea fi "teava fumeganda a pistolului", care sa relanseze campania electorala, apreciaza cotidianul Guardian.

Seful opozitiei conservatoare, Michael Howard, a afirmat prompt ca deputatii Camerei Comunelor au fost "indusi in eroare" cand si-au dat aprobarea asupra interventiei militare, acelasi lucru fiind afirmat si de purtatorul de cuvant al celuilalt partid de opozitie, liberal-democrat.

Lordul Goldsmith, intr-o declaratie speciala data publicitatii, neaga, insa, ca si-ar fi schimbat parerile in intervalul de timp mentionat, iar guvernul, strans cu usa, a facut public intregul continut al notei confidentiale. Controversa este insa departe de a fi luat sfarsit. Partidele de opozitie cer sa se faca lumina deplina in acest caz. Intre timp, in sondajele de opinie, marja de sustinere de care beneficia pana acum partidul de guvernamant laburist a scazut sensibil. Readus brusc in atentie, razboiul din Irak ar putea fi factorul care sa incline decisiv balanta in competitia electorala de luna viitoare.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.