Primul guvern democratic irakian din ultima jumatate de secol a fost votat in ziua in care Saddam Hussein sarbatorea, in inchisoare, implinirea a 68 de ani.

Parlamentarii irakieni au acordat ieri votul de incredere primului guvern democratic din Bagdadul ultimilor 50 de ani, punind astfel capat unor dispute politice care au durat aproape trei luni. Succesul este insa partial, tinind cont de faptul ca noii lideri alesi nu au reusit nici in cel de-al 12-lea ceas sa ajunga la un acord final in privinta componentei guvernului. Parlamentarii au fost nevoiti ieri sa voteze un cabinet caruia ii lipsesc oamenii din citeva posturi-cheie, printre care Ministerul Apararii sau cel al Petrolului.

Pe hirtie, Executivul irakian are 31 de ministri, patru vicepremieri si un prim-ministru, in persoana lui Ibrahim Jaafari. Cel mai mare numar de mandate a ajuns in miinile aliantei siite, cistigatoare a alegerilor, dar atit kurzii, cit si sunnitii sint puternic reprezentati. Deocamdata insa, in lipsa unei intelegeri, premierul Jaafari va conduce temporar Ministerul Apararii, iar Ahmad Chalabi pe cel al Petrolului.

Numirea lui Chalabi, un politician siit cazut din gratiile americanilor, dar si ale irakienilor, ar putea fi intimpinata cu nemultumire de opinia publica. Comentatorii au avertizat de altfel ca disputele politice au afectat increderea populatiei in toti liderii veniti la putere dupa alegerile din ianuarie.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.