Aproximativ 100.000 de imigranti din Spania vor putea participa la un plan de repatriere voluntara, care va fi implementat in curand de Guvern, pentru a-i determina pe straini sa se intoarca in tarile lor de origine, a anuntat vineri numarul doi din executivul de la Madrid, citat de NewsIn

Guvernul propune ca imigrantii care accepta sa plece sa poata primi indemnizatiile de somaj platite de autoritatile spaniole in tarile de origine. Planul va intra in vigoare incepand din luna septembrie si ii va viza pe marocani, ecuadorieni si columbieni, a precizat vicepresedintele Guvernului, Maria Teresa Fernandes de la Vega, intr-o conferinta de presa organizata dupa Consiliul de Ministri.

Proiectul prevede ca imigrantii interesati sa primeasa ajutorul de somaj in doua transe - o prima transa in Spania, de 40%, si o a doua, de 60%, dupa ce ajung in tara de origine, o luna mai tarziu.

Imigrantii care se inscriu vor trebui sa astepte trei ani inainte de a putea obtine un nou permis de munca in Spania. Dupa cinci ani, "ei vor avea prioritate pentru a se intoarce sa munceasca" in Spania, a precizat de la Vega.

Guvernul a decis sa adopte aceste masuri pentru a determina imigrantii sa se intoarca in tarile de origine, in urma problemelor economice cu care se confrunta tara: cresterea economica este apreciata la 2% pentru anul 2008, fata de 3,8% in 2007, iar rata somajului, in special in sectorul constructiilor, este in crestere.

Numarul imigrantilor din Spania a crescut exploziv in ultimii zece ani, de la 500.000 in 1996 la circa 5,22 milioane in prezent, din totalul de 45 milioane de locuitori.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.