Comisarul european pentru piata interna, Charlie McCreevy, a scris Germaniei, Frantei, Luxemburgului, Belgiei, Olandei, Austriei, Greciei, Poloniei, Cehiei, Letoniei, Slovaciei, Suediei, Spaniei, Irlandei si Maltei, a anuntat un purtator de cuvant.

In scrisoare el a deplans faptul ca aceste tari nu au respectat termenul 15 decembrie 2007, data la care ar fi trebuit sa fi transpus in legislatia lor a treia directiva europeana privitoare la spalarea de bani, adoptata in 2005, care vizeaza precis sursele de finantare a retelelor teroriste. Directiva prevede mai ales controale de identitate pentru clientii contabililor sau avocatilor si sporeste obligatiile de semnalare a oricarei suspiciuni de finantare terorista.

Comisarul le-a reamintit tarilor vizate ca "lupta impotriva spalarii de banui si finantarii terorismului este o prioritate europeana" si ca transpunerea acestei directive trebuie sa fie prioritara.

McCreevy a mai spus ca "CE nu are de ales decat sa demareze actiuni in justitie" impotriva tarilor respective si "sa faca acest lucru cat mai expeditiv posibil".

Citeste si:

Dat fiind ca tara noastra nu este mentionata in scrisoare, Traian Basescu a reactionat promt, si in cadrul unei conferinte de presa, acesta a declarat ca statele nu pot sta pasive in fata problemei spalarii banilor si ca aceasta este una vitala din punct de vedere a securitatii nationale.

"Problema spalarii banilor este una vitala din punct de vedere a securitatii nationale. Statele nu-si pot permite sa stea pasive in fata surselor de finantare care provin din activitati criminale si care sunt destinate de cele mai multe ori sustineri terorismului", a declarat Traian Basescu.

"Romania are o legislatie perfecta aliniata legislatiei Uniunii Europene pentru acest domeniu. Trebuie sa facem tot posibilul ca aceasta sa fie implementata si sa functioneze in spiritul si in litera legii. Ultima modificare a legislatiei romanesti a relaxat aparent modul de raportare a sumelor depuse in banci. Suma a fost ridicata la 15 000 de Euro, iar perioada de raportare a crescut de la 24 de ore la 10 zile", a precizat Traian Basescu.