Comisia Europeana ameninta 15 tari membre, cu actiuni in justitie pentru ca nu au transpus in legislatia lor dispozitiile europene impotriva spalarii de bani in cadrul luptei antiterorism.

Comisarul european pentru piata interna, Charlie McCreevy, a scris Germaniei, Frantei, Luxemburgului, Belgiei, Olandei, Austriei, Greciei, Poloniei, Cehiei, Letoniei, Slovaciei, Suediei, Spaniei, Irlandei si Maltei, a anuntat un purtator de cuvant.

In scrisoare el a deplans faptul ca aceste tari nu au respectat termenul 15 decembrie 2007, data la care ar fi trebuit sa fi transpus in legislatia lor a treia directiva europeana privitoare la spalarea de bani, adoptata in 2005, care vizeaza precis sursele de finantare a retelelor teroriste. Directiva prevede mai ales controale de identitate pentru clientii contabililor sau avocatilor si sporeste obligatiile de semnalare a oricarei suspiciuni de finantare terorista.

Comisarul le-a reamintit tarilor vizate ca "lupta impotriva spalarii de banui si finantarii terorismului este o prioritate europeana" si ca transpunerea acestei directive trebuie sa fie prioritara.

McCreevy a mai spus ca "CE nu are de ales decat sa demareze actiuni in justitie" impotriva tarilor respective si "sa faca acest lucru cat mai expeditiv posibil".

Dat fiind ca tara noastra nu este mentionata in scrisoare, Traian Basescu a reactionat promt, si in cadrul unei conferinte de presa, acesta a declarat ca statele nu pot sta pasive in fata problemei spalarii banilor si ca aceasta este una vitala din punct de vedere a securitatii nationale.

"Problema spalarii banilor este una vitala din punct de vedere a securitatii nationale. Statele nu-si pot permite sa stea pasive in fata surselor de finantare care provin din activitati criminale si care sunt destinate de cele mai multe ori sustineri terorismului", a declarat Traian Basescu.

"Romania are o legislatie perfecta aliniata legislatiei Uniunii Europene pentru acest domeniu. Trebuie sa facem tot posibilul ca aceasta sa fie implementata si sa functioneze in spiritul si in litera legii. Ultima modificare a legislatiei romanesti a relaxat aparent modul de raportare a sumelor depuse in banci. Suma a fost ridicata la 15 000 de Euro, iar perioada de raportare a crescut de la 24 de ore la 10 zile", a precizat Traian Basescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.