Initiativa germana pentru rezolvarea crizei abhaze a fost primita cu raceala joi la Moscova si cu prudenta la Tbilisi, unde ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier incepe o misiune de bune oficii, relateaza AFP

Planul propus de Berlin pentru rezolvarea crizei este "interesant, dar mai trebuie pus la punct", a declarat ministrul georgian de externe, Eka Tkeselasvili, citat de NewsIn. "Cel mai dificil va fi ca Rusia sa fie convinsa sa fie constructiva in acest proces", a adaugat ea, dupa o intalnire cu ministrul german.

"Suntem in impas si trebuie sa gasim mijlocul cel mai rapid de a iesi", a spus Steinmeier, alaturi de presedintele georgian Mihail Saakaslvili. "Este necesar un dialog direct intre partile in conflict", a adaugat ministrul, care vineri se va duce la Suhumi, capitala Abhaziei, si la Moscova. Tbilisi auza Moscova ca incearca sa anexeze Abhazia, regiune separatisa prorusa din Georgia, iar rusii suspecteaza Gerorgia ca vrea sa recupereze regiunea prin forta. Situatia, tot mai tensionata, a dus la mai multe incidente intre fortele abhaze si cele georgiene, soldate cu patru morti.

Inainte de sosirea lui Steinmeier la Tbilisi, ministrul rus de externe, Serghei Lavorcv, a criticat indirect planul german, reprosandu-le occidentalilor ca vorbesc despre refugiati inainte de a se asigura ca toate partile sunt gata sa renunte la forta.

"Partenerii nostri occidentali incearca sa lege cerinta de nerecurgere la forta de semnarea unui document privitor la revenirea refugiatilor, ceea ce este complet nerealist", a spus el. "Refugiatii vor reveni in Abhazia si noi vom asigura procesul, impreuna cu comunitatea internationala", i-a raspuns Saakasvisi.

Planul german prevede sfarsitul violentelor si revenirea celor 250.000 de refugiati georgieni care au plecat din Abhazia dupa singerosul razboi de independenta din anii '90. A dpoua etapa consta in dezvoltarea de proiecte de reconstructie, a treia vizeaza stabilirea viitorului statut al Abhaziei.

Ministrul german, care vrea sa sondeze pozitiile partilor, a recunoscut ca situatia din Germania este "dificila si tensionata". "Vrem sa contribuim cu toate partile la o detensionare a situatiei", a spus Steinmeier, a carui tara prezideaza grupul de prieteni ai secretarului general al ONU - Germania, SUA, Franta, Marea Britanuie, Rusia. Luni, Abhazia a respins planul de rezolvare a conflictului
Tensiunile se inregistreaza in contextul problemelor dintre Washington, care sustine aderarea Georgiei la NATO, si Rusia, ostila extinderii Aliantei spre frontierele sale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.