Raportul anual al Departamentului de Stat al SUA privind terorismul ne umple de laude

Terorismul ramine o amenintare in fata careia nu este imuna nici o tara, in pofida intensificarii cooperarii internationale in lupta impotriva gruparilor extremiste, apreciaza raportul anual privind terorismul dat publicitatii de Departamentul de Stat american. Raportul remarca o consolidare a securitatii nationale a SUA, dar atrage atentia ca gruparile teroriste continua sa ameninte interesele americane si pe cele ale partenerilor lor. Potrivit expertilor americani, cele mai multe atacuri sint comise de grupari extremiste locale, inspirate insa de doctrina retelei al-Qaida, cu care probabil colaboreaza.

In raportul Departamentului de Stat, citat de Mediafax, sint mentionate 40 de organizatii teroriste straine. Identificarea unei grupari drept organizatie terorista implica blocarea conturilor aflate in institutii financiare americane, interdictia de acordare a vizei americane pentru membrii sai si condamnarea cetatenilor americani sau a cetatenilor aflati in jurisdictia SUA care ofera sprijin sau resurse organizatiei.

Raportul Departamentului de Stat citeaza si tarile care, in opinia americanilor, continua sa sustina terorismul - Cuba, Coreea de Nord, Siria si Iran. In schimb, expertii americani remarca si o tendinta inversa, de diminuare a influentei statelor care sponsorizeaza terorismul, Departamentul de Stat salutind actiunile guvernelor din Libia si Sudan.
Al-Qaida, inamicul nr. 1. Conform raportului, reteaua al-Qaida, condusa de Osama bin Laden, ramine cea mai grava amenintare la adresa Statelor Unite, desi organizatia islamista este slabita din punct de vedere operational.

Departamentul de Stat indeamna celelalte tari sa isi intensifice eforturile, in colaborare cu SUA, pentru a opri raspindirea ideologiei al-Qaida, a descuraja regimurile care sustin terorismul si a asigura securitatea stocurilor de arme de distrugere in masa. Celulele al-Qaida ramin active in special in Arabia Saudita, iar reteaua regionala Jemaah Islamiyah continua sa ameninte obiective occidentale din Indonezia. In Irak, cel mai cautat terorist este Abu Mussab Al-Zarkawi, care i-a jurat credinta lui Osama bin Laden. Departamentul de Stat atrage atentia ca, pe masura ce influenta conducerii centrale a retelei al-Qaida se diminueaza, gruparile islamiste locale isi asuma o responsabilitate din ce in ce mai mare in zonele in care actioneaza.

Departamentul de Stat lauda Romania. Romania este un "aliat de nadejde" ("staunch ally" - in original) al Statelor Unite in razboiul global impotriva terorismului, oferind sprijin deplin, public si diplomatic, obiectivelor SUA de combatere a terorismului, conform raportului publicat de Departamentul de Stat american. "Guvernul roman a creat mecanisme interne de combatere a terorismului, inclusiv prin adoptarea unei strategii antiteroriste nationale si a unor masuri pentru prevenirea utilizarii sistemului financiar si bancar al Romaniei pentru finantarea actelor teroriste", precizeaza raportul american. Acesta reaminteste ca, in cadrul strategiei nationale, Romania a adoptat, in 2004, o legislatie care contureaza responsabilitatile institutiilor guvernamentale in lupta impotriva terorismului, oferind un cadru mai clar pentru coordonarea si cooperarea intre agentii.

Departamentul de Stat aminteste si ca la Bucuresti se afla centrul regional al Initiativei de Cooperare in sud-estul Europei (SECI). Prin intermediul centrului SECI de la Bucuresti, cele 12 state membre au cooperat in vederea combaterii criminalitatii organizate si au imbunatatit securitatea la granite. Raportul remarca si faptul ca, in pofida resurselor limitate, tarile din sud-estul Europei au sustinut activ coalitia internationala impotriva terorismului.
Europa, sursa de ingrijorare.

SUA apreciaza ca Uniunea Europeana a ramas un partener de baza in razboiul impotriva terorismului si a luat masuri in vederea imbunatatirii capacitatii de combatere a terorismului, creind, dupa atentatele de la Madrid, si functia de coordonator pentru lupta antiterorista. Raportul afirma insa ca activitatile teroriste si prezenta unor retele de sustinere a terorismului in Europa ramin o sursa de ingrijorare. Eforturile pentru combaterea acestei amenintari in Europa sint uneori afectate de protectiile legale care nu permit, in unele cazuri, demararea unor actiuni judiciare ferme impotriva suspectilor, de legislatia privind azilul si alte reglementari care limiteaza utilizarea de informatii clasificate.

De asemenea, faptul ca deplasarile in interiorul spatiului Schengen pot fi realizate fara dificultati transforma vestul Europei intr-un obiectiv atragator pentru teroristi. Printre atacurile ce au insingerat Europa in 2004, Departamentul de Stat evoca atacul produs pe 11 martie la Madrid, soldat cu moartea a 191 de persoane si ranirea altor citeva sute. Rusia a inregistrat mai multe atacuri, cel mai grav fiind criza ostaticilor de la Beslan, soldata cu moartea a cel putin 331 de persoane, jumatate dintre victime fiind copii.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.