Transnistria a intrat pe agenda europeana

Uniunea Europeana si-a exprimat o data in plus sustinerea fata Republica Moldova in solutionarea problemelor si in realizarea reformelor, in cadrul Conferintei "Moldova si Europa; venim mai aproape", informeaza RGNews. "Nu dorim o Europa plina de devieri politice si de greseli economice, nu dorim o Europa impartita intre saraci si bogati, intre democratii si regimuri autoritare, dorim o Europa democratica, prospera, stabila, in care Republica Moldova va avea locul sau si va putea contribui la stabilitatea si dezvoltarea regiunii in intregime", a declarat in cadrul conferintei reprezentantul special al Uniunii Europene in Republica Moldova, Adriaan Jacobvits.

Potrivit lui, UE va sprijini Republica Moldova in solutionarea problemelor sale si in integrarea europeana, insa reusita realizarii obiectivelor propuse depinde in mare parte de Moldova".

Referindu-se la diferendul transnistrean, el a accentuat ca UE si-a luat angajamentul sa contribuie la identificarea unei solutii durabile a problemei si crede ca "o solutie viabila va fi gasita de catre toti partenerii implicati in proces". "Sarcina mea este sa impulsionez acest proces, sa vad ce elemente pot fi acceptabile pentru toate partile. Exista trei elemente-cheie, fara de care nu este posibila o solutie. In primul rand, este important ca actorii internationali sa fie implicati intru identificarea unei solutii. In al doilea rand, trebuie sa examinam substanta si nu ambalajul problemei. Si in al treilea rand, acceptabilitatea pe termen lung este cheia pentru atingerea durabilitatii", a precizat Jacobovits.

Reprezentantul UE consiera ca merita examinarea formatului de negocieri si acest lucru poate fi realizat numai printr-o "implicare a tuturor actorilor". "Ar fi dificil ca Republica Moldova sa gaseasca o solutie durabila fara Fedratia Rusa si Ucraina, care trebuie sa sustina rezolvarea acestei probleme. Dar UE trebuie sa faca parte din acest proces", a spus Jacobovits.

"Succesul reformelor si eficienta liderilor de la Chisinau in aplicarea instrumentelor europene va face ca Moldova sa fie atractiva pentru cetatenii ei, de pe ambele maluri ale Nistrului. UE poate si va va ajuta sa atingeti aceste lucruri, insa viitorul Republicii Moldova este in mainile moldovenilor", a conchis Adriaan Jacobovits.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.