Zeci de mii de catolici in transa si o multime de curiosi s-au adunat astazi pe cheiurile portului Sydney pentru a asista la sosirea de pe mare a Papei Benedict al XVI-lea, primit ca o vedeta rock, cu tipete si urale entuziaste, comenteaza AFP, potrivit NewsIn.

In mijlocul unei flotile de 13 ambarcatiuni, escortate de membri ai serviciilor de securitate pe jet-ski-uri, Papa a sosit in insoritul golf Sydney, trecand prin fata celebrei Opere si Harbour Bridge.

Peste 150.000 de credinciosi cu drapeluri l-au primit pe Benedict la coborarea de pe luxosul vas, cu tipete si urale. Pe uscat, Papa a fost salutat cu dansuri si cantece aborigene, omagiu rezervat doar oaspetilor de marca.

Asezata la umbra unei coloane a Harbour Bridge, adolescenta de 17 ani Verena Reind, venita din Germania, nu isi ascunde bucuria. "Tot ce se petrece este cu adevarat entuziasmant", spune ea.

La aceasta ceremonie, prima de la sosirea Papei in Australia, duminica, pentru a prezida Zilele Mondiale ale Tineretului, fervoarea este aproape palpabila. Peste 350.000 de persoane erau asteptate pe strazile orasului Sydney pentru a-l saluta.

Inainte de urca pe vasul sau in cartierul Rose Bay pentru o traversare de 45 de minute, apoi un scurt discurs in fata pelerinilor adunati la Barangaroo, in estul orasului, Papa a trecut mai intai in revista garda de onoare.

El s-a intalnit de asemenea cu reprezentanti ai tribului aborigen Garigal, proprietarii traditionali a o parte din tribul Sydney, care i-au oferit frunze de arbore de cauciuc. Alaturi de un tanar aborigen cu corpul si fata pictate si de reprezentanti ai Bisericii Australiene, Papa s-a asezat pe un tron instalat la prova vasului pentru traversarea Golfului Sydney.

Sub un soare frumos de iarna, cardinali si episcopi, dar si un aborigen imbracat in piele de cangur, au sarutat inelul Papei. Cu vestmintele sale rosii ridicate de briza puternica, un Benedict zambitor i-a salutat pe curiosii veniti sa il intampine, in timp ce televiziunile transmiteau in direct.

In aceasta dimineata, o multime de pelerini australieni si straini in care erau si multi curiosi, supravegheata de numerosi politisti, a luat cu asalt cheiurile portului. Zeci de mii de tineri catolici dadeau din coate pentru a prinde un loc cat mai bun si a-l vedea pe Papa, cantand imnuri catolice, melodii americane sau scandand "Aussie, Aussie, oi, oi, oi", strigatul de incurajare al australienilor.

Marco Matos, un portughez de 23 de ani, spune ca se astepta la aceasta primire calduroasa. "L-am vazut la Koln (la editia precendenta a Zilelor Mondiale ale Tineretului in 2005), a fost magnific", spune el.

Zilele Mondiale ale Tineretului, care au scopul de a consolida credinta tinerilor catolici, sunt celebrate la interval de doi sau trei ani, incepand din 1986, de fiecare data in alt oras.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.