Senatorul elvetian Dick Marty, care s-a ocupat de investigatia privind inchisorile si cursele secrete ale CIA in Europa, va desfasura o ancheta asupra presupusului trafic cu organe din Kosovo despre care a vorbit in cartea sa fostul procuror TPI Carla Del Ponte, relateaza astazi cotidianul Le Temps.

Consiliul Europei i-a incredintat senatorului elvetian doua noi sarcini, deloc usoare: una consta in a realiza un raport despre situatia drepturilor omului in Cecenia, Ingusetia si Daghestan, iar cealalta misiune a lui Dick Marty este de a lamuri acuzatiile de trafic cu organe in Kosovo formulate de Carla Del Ponte in recenta sa carte despre activitatile desfasurate in calitate de procuror al Tribunalului Penal International pentru fosta Iugoslavie (TPI).

Ancheta referitoare la Kosovo risca sa fie lunga si mai greu de realizat, scrie Le Temps, potrivit NewsIn.

In aprilie, Carla Del Ponte a provocat agitatie la Departamentul federal elvetian al Afacerilior Externe publicand, desi era deja ambasador al Elvetiei in Argentina, cartea sa "Vanatoarea, eu si criminalii de razboi" in care fostul procuror TPI afirma ca ii banuieste pe membrii Armatei de Eliberare din Kosovo (UCK, gherila etnicilor albanezi) ca ar fi rapit 300 de sarbi in 1999 pentru a le vinde organele.

Aceste persoane ar fi fost trimise in Albania si tinute intr-un soi de inchisoare, unde chirurgii le prelevau organele, sustine Carla Del Ponte in cartea sa. "Aceste organe erau trimise apoi de pe aeroportul din Tirana catre clinici din strainatate pentru a fi transplantate unor pacienti care plateau" pentru aceastea, potrivit fostului procuror TPI. Recunoscand ca nu detine suficiente dovezi, Carla Del Ponte a mers totusi pana intr-acolo incat a afirmat ca lideri ai albanezilor din Kosovo, inclusiv actualul premier Hashim Thaçi, au fost implicati in acest trafic.

Din cauza acestei acuzatii, Departamentul federal pentru Afaceri Externe i-a interzis lui Del Ponte sa-si prezinte cartea la Milano, intrucat avea deja atributii de diplomat. Fosta sa purtatoare de cuvant la TPI, Florence Hartmann, a calificat, la randul sau, ca "nedemn" si "iresponsabil" faptul ca "a prezentat ca fapte dovedite ceea ce, in realitate, a fost imposibil de dovedit".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.