Departamentul apararii SUA a anuntat ca raza de actiune a rachetelor iraniene a fost imbunatatita, astfel ca acestea ar putea lovi tinte din Europa de Sud-Est, iar Reuters a nominalizat si Romania printre potentialele tinte.

Ministerul Afacerilor Externe a sugerat insa ca bunele relatii ale Romaniei cu Iranul nu justifica o astfel de ingrijorare. Surse din Ministerul Apararii sustin chiar ca Iranul ar fi asigurat Romania ca nu este vizata de vreun atac cu racheta. Aceasta logica duala – Romania are relatii bune cu Iranul, dar si cu SUA – pare de nerealizat. Iulian Chifu, specialist in conflicte, sustine insa ca Iranul percepe Romania ca pe o tara cu care are relatii vechi, "in nici un caz o zona-tinta".

Pentagonul SUA a anuntat ca raza de actiune a rachetelor iraniene a fost imbunatatita, astfel ca acestea ar putea lovi tinte din Europa de Sud-Est, printre care si Romania.

Romania este membra a NATO, aliata apropiata a SUA si sustinatoare a statului Israel. Totusi, specialistii in aparare cred ca Iranul nu si-ar irosi rachetele pentru o miza atat de mica, mai ales intr-o tara perceputa de arabi ca prietena. Anuntul SUA ar fi doar un pretext pentru a-si sustine scutul antiracheta din Europa.

Seful Agentiei de aparare Antiracheta a Pentagonului, Trey Obering, a declarat ca Iranul si-a dezvoltat rachetele balistice astfel incat acestea pot lovi tinte din Europa Centrala si de Est, printre care si Romania, Grecia, Serbia sau Belarus. Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti ne-a precizat ca "relatiile actuale ale Romaniei cu Iranul nu justifica o astfel de abordare" si ca "sporirea capacitatii balistice a Iranului si dosarul nuclear iranian sunt luate in considerare cu atentie de autoritatile romane si sunt discutate cu partenerii din NATO si UE".

Surse din Ministerul Apararii ne-au subliniat, de asemenea, faptul ca "relatiile bilaterale dintre Romania si Iran nu sustin astfel de preocupari" si ca Iranul ar fi asigurat Romania ca nu este vizata de vreun atac cu racheta. Aceasta logica duala a relatiilor externe ale Romaniei – suntem prieteni cu voi (NATO, SUA), dar si cu dusmanii vostri (Iranul) – poate parea de nerealizat. Romania are relatii bune cu o tara situata de SUA pe "Axa Raului". Iulian Chifu, directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor, sustine ca Iranul percepe Romania ca pe o tara cu care are relatii foarte vechi, de traditie, o zona "in care iranienii au invatat in scoli, au facut vacante, bani, afaceri, in nici un caz o zona-tinta".

Iranul a testat recent rachetele balistice Shahab-3, pe care a anuntat ca le-a imbunatatit astfel incat sa loveasca tinte aflate la 2.000 de kilometri distanta (fata de 1.300 km initial). Pentagonul sustine, de asemenea, ca Iranul dezvolta si Ashura, o racheta cu raza medie de actiune, propulsata de combustibil solid, precum si un program nuclear menit sa creeze arme nucleare.

Declaratiile de la Pentagon sunt surprinzatoare, remarca Reuters, pentru ca americanii si expertii independenti au spus despre testele cu racheta ale Iranului de saptamana trecuta ca nu au scos la iveala o tehnologie noua sau imbunatatita. Observatiile Pentagonului vin la o zi dupa ce presedintele Rusiei, Dimitri Medvedev, a subliniat in discursul sau despre politica externa a Rusiei ca Moscova va fi fortata sa raspunda "in aceeasi maniera" la amplasarea "de elemente ale apararii antiracheta a SUA in Europa Centrala", fiindca "securitatea nationala nu poate fi mentinuta doar pe baza bunei-credinte". Tot saptamana trecuta SUA au primit acordul Cehiei privind amplasarea radarului antiracheta pe teritoriul ei.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.