Statele Unite au decis sa isi suspende vanzarile de arme catre Taiwan, in urma temerilor exprimate de China, a anuntat miercuri cel mai inalt oficial militar american pentru Asia, amiralul Timothy Keating

"Nu au existat recent vanzari semnificative de arme din Statele Unite catre Taiwan. Aceasta este politica administratiei", a spus amiralul Keating la un forum de la Washington.

Informatii de presa arata ca inalti oficiali americani blocheaza un proiect de vanzare de arme in valoare de 11 miliarde de dolari si livrarea a zeci de avioane F-16 Taiwanului, posibil pana la finalul administratiei presedintelui George W. Bush, relateaza NewsIn.

Administratia trebuie sa informeze oficial Congresul despre vanzarile de arme catre un Guvern strain, dar cotidianul Washington Post scria recent, citand surse anonime, ca secretarul de stat Condoleezza Rice si consilierul pentru securitate nationala Stephen Hadley au suspendat procedura.

Beijingul considera in continuare Taiwanul ca parte a teritoriului sau in asteptarea reunificarii, desi Taiwanul este independent de facto din 1949. Beijingul a promis ca va recurge la forta in caz de secesiune oficiala a insulei.

Pe de alta parte, orice invazie a Taiwanului de catre China ar provoca un razboi cu Statele Unite, in masura in care Washingtonul a promis ca va veni in ajutorul insulei, daca ar fi amenintata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.