Bulgaria a raspuns criticilor Uniunii Europene pentru combaterea ineficienta a crimei organizate si coruptiei angajand companii americane si austriece de comunicare pentru a-si ameliora imaginea, transmite Reuters

Guvernul bulgar a semnat in decembrie un contract cu compania austriaca Hochegger Kommunikationsberatung pentru 1,87 milioane de leva (aproape 550.000 de euro), potrivit informatiilor de pe site-ul agentiei bulgare pentru achizitii publice. Obiectul contractului era "desfasurarea unei campanii pentru consolidarea imaginii pozitive a Bulgariei in Uniunea Europeana", potrivit NewsIn.

Bruxelles-ul va recomanda probabil, in raportul din 23 iulie, ca Bulgariei sa i se ia circa 500 de milioane de euro din fondurile europene ce i se cuvin, din cauza suspiciunilor de coruptie. Sofia risca sa mai piarda si alti bani, daca nu combate mai eficient coruptia si crima organizata, potrivit unor surse europene.

Agentia austriaca afirma ca a obtinut contractul de PR in urma unei licitatii si a organizat si chiar platit, in cadrul acestuia, pentru vizitele unor jurnalisti europeni la Sofia, pentru interviuri cu premierul Serghei Stanisev si alti oficiali guvernamentali.

"Activitatea Hochegger pentru Guvernul bulgar include servicii de comunicare integrate pentru Republica Bulgaria. Scopul serviciilor noastre de consultanta este o mai buna comunicare si relatii mai bune cu presa", a declarat prin e-mail Martin Jenewein, de la Hochegger, pentru Reuters.

Hochegger este un asociat al firmei americane de consultanta pentru relatii publice Burson-Marsteller, care afirma ca a prestat un numar redus de activitati pentru Guvernul bulgar la Bruxelles, majoritatea implicand "accesul" la jurnalisti.

Robert Mack, director la Burson-Marsteller in Bruxelles, a spus ca printre serviciile prestate a fost aranjarea unor intalniri de presa pentru Rachel Ehrenfeld, directorul Centrului american pentru Democratie de la New York, care a scris articole in care afirma ca Bulgaria este tratat nedrept de Comisie.

Ehrenfeld a vizitat Bulgaria in mai la invitatia premierului Stanisev pentru ceea ce ea a numit un "studiu independent al eforturilor Bulgariei de a combate crima organizata si coruptia", potrivit unui articol semnat in Washington Times. "Penalizarea Bulgariei ar fi contraproductiva", era concluzia ei in acel articol.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.