Comisia pentru buget si finante a Camerei Deputatilor din Italia a aprobat, dupa 11 ore de dezbateri, un proiect de lege care prevede luarea amprentelor intregii populatii italiene, incepand din anul 2010, relateaza agentia AGI in pagina electronica, potrivit NewsIn.

O comisie a Parlamentului italian aproba un proiect de lege pentru amprentarea intregii populatii

Autoritatile vizeaza, astfel, sa puna capat unei polemici generate de proiectul Guvernului de a amprenta locuitorii din taberele de nomazi, denuntat de Parlamentul European si de numeroase organizatii nonguvernamentale drept "discriminatoriu".

Comisia de finante a camerei inferioare a Parlamentului a decis ca, incepand din 2010, cartile de identitate italiene vor contine, printre altele, si amprentele titularului.

Liderul Partidului Democrat (PD, opozitie) Walter Veltroni a salutat decizia comisiei, intr-o conferita de presa sustinuta la Parlament, relateaza cotidianul La Repubblica in pagina electronica. "Luarea amprentelor digitale ale tuturor este o decizie corecta. Deci, nu are sens sa fie luate numai cele ale romilor, asa ca noi cerem ca procesul sa fie suspendat", a declarat el.

La randul sau, ministrul de interne Roberto Maroni, membru al formatiunii xenofobe Liga Nordului a afirmat ca "sustine deplin" proiectul aprobat de comisia Camerei Deputatilor, dar a precizat ca va continua procesul lansat deja de amprentare a locuitorilor din taberele de nomazi.

"Proiectul se aplica din 2010 si este foarte bun. Orice garanteaza o mai mare siguranta este foarte binevenit", a comentat Maroni, precizand ca nu va "retrage ordonanta", asa cum i-a cerut liderul Partidului Democrat, Walter Veltroni. "Acestea sunt polemici fara sens" , a subliniat el.

Ideea luarii amprentelor intregii populatiei fusese lansata saptamana trecuta de ministrul apararii, Ignazio La Russa, ca o modalitate de a pune capat acuzatiilor de discriminare a romilor. La Russa, care sustine decizia Guvernului Berlusconi de a lua amprentele tuturor romilor, inclusiv ale copiilor, propune "luarea amprentelor tuturor (celor din Italia), pentru ca intr-un moment ca acesta, trebuie identificata toata lumea". "Putem face acest lucru pentru a indeparta orice suspiciune de rasism. Apoi (...) trebuie sa ne stabilim prioritati. Si in acest cadru va fi posibila luarea amprentelor copiilor romi", explica ministrul, care este si presedintele partidului de dreapta Alianta Nationala (AN).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.