Fondul Monetar International (FMI) a anuntat ieri ca recunoaste separarea Kosovo de Serbia si ca va lua in considerare cererea de integrare "la momentul potrivit", ca stat balcanic suveran, relateaza Reutres, potrivit NewsIn.

FMI este prima institutiue internationala ce recunoaste independenta provinciei Kosovo, ceea ce sustine legitimitatea noului stat, desi nu exista nicio garantie ca cererea de intergare in cadrul Fondului va fi aprobata, in contextul in care Serbia si Rusia ar putea incerca blocarea acestui demers.

Kosovo s-a separat de Serbia in februarie, sfidand Belgradul si Moscova, insa a fost recunoscuta de 43 de guverne, in mare parte occidentale, printre care Statele Unite si o serie de tari europene ce detin majoritatea drepturilor de vot in cadrul FMI.

"S-a stabilit ca provincia Kosovo s-a scindat de Serbia ca un nou stat independent, in timp ce Serbia si-a mentinut statutul", a anuntat FMI in cadrul unui comunicat.

"Serbia continua sa fie stat membru al FMI si isi mentine toate cotele in cadrul fondului, precum si toate activele si datoriile fata de fond", mai precizeaza comunicatul.

Surse din cadrul FMI au spus ca decizia de a recunoaste separarea Kosovo de Serbia a fost luata de managementul fondului dupa consultarea cu statele membre, si nu in cadrul unei sedinte oficiale a consiliului executiv format din 24 de reprezentanti, printre care si Rusia.

Sursele au mai precizat ca, bazat pe puterea de vot, majoritatea statelor au sustinut masura.
In cadrul comunicatului, FMI a precizat ca cererea de aderare inaintata de catre Kosovo trebuie sa fie cercetata de consiliul director, ce va stabili de asemenea si subscrierea la fond, prin care se va determina suma pe care o va putea imprumuta de la institutie.

Decizia finala asupra aderarii Kosovo la FMI va fi hotarata printr-o majoritate simpla de voturi, in cadrul consiliului guvernatorilor FMI, alcatuit din ministrii de finante si guvernatorii bancilor centrale din cele 185 de state ale fondului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.