Hezbollahul libanez a predat miercuri dimineata Comitetului International al Crucii Rosii (CICR) cadavrele a doi militari israelieni rapiti in Liban in 2006, in cadrul unui schimb de prizonieri cu Israelul, relateaza NewsIn.

"In pofida razboiului lansat impotriva noastra, ii predam astazi (nr. miercuri) pe Ehud Goldwasser si pe Eldad Regev", a spus reprezentantul miscarii siite, Wafik Safa, in fata celor doua sicrie, in Naqoura, aproape de frontiera cu Israelul. Israelienii stransi in apropierea caselor familiilor celor doi soldati au inceput sa strige la vederea imaginilor cu sicriele, difuzate in Israel.

Predarea de catre Israel a cinci prizonieri libanezi, a caror eliberare era prevazuta in cadrul acestui acord, va interveni in cursul zilei de miercuri. Circa 30 de masini ale Comitetului sanitar islamic si ale Apararii civile se indreptau spre frontiera, pentru a verifica starea de sanatate a acestora.

Capturarea celor doi israelieni, la 12 iulie 2006 in teritoriul israelian, de-a lungul frontierei libaneze, a fost declansatorul unei ofensive israeliene de 34 de zile, soldata cu 1.200 de morti de partea libaneza si 160 de partea israeliana. Premierul israelian Ehud Olmert sugerase ca cei doi au murit, dar Hezbollahul nu a dat niciodata o astfel de informatie.

In fata locuintelor celor doua familii, in nordul Israelului, s-au strans multe persoane care au inceput sa planga vazand la televizor imaginile cu cele doua sicrie vopsite in negru. Toti comentatorii din Israel vorbeau miercuri despre "lipsa de umanitate" a Hezbollahului, care a asteptat pana in ultima clipa pentru a confirma moartea celor doi, aratand presei sicriele.

Conform acordului de schimb, negociat de un mediator german, Israelul trebuie sa transfere in Liban cadavrele a 200 de combatanti ai Hezbollah si ale unor palestinieni.

Printre libanezii care vor fi eliberati figureaza Samit Kantar, din frontul pentru Eliberarea Palestinei, condamnat in 1980 la cinci pedepse cu inchisoare pe viata si la 47 de ani de inchisoare in plus. In 1979, Kantar a ucis un politist in nordul Israelului, a luat ostatic un civil israelian, pe care l-a omorat, apoi a ucis-o pe fetita acestuia din urma, in varsta de 4 ani. Ceilalti prizonieri sunt Khodr Zaidane, Maher Kourani, Mohammad Sorour si Hussein Sleimane. Ei au fost capturati in timpul razboiului din 2006. Miercuri a fost decretata zi de sarbatoare de catre guvernul libanez.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.