O inregistrare video a interogatoriului la care a fost supus un detinut la Guantanamo a fost difuzata marti pentru prima oara, potrivit televiziunii canadiene Canadian Broadcasting Corporation (CBC), care citeaza fragmente date publicitatii de avocatii prizonierului, relateaza AFP.

In unele secvente din inregistrare, detinutul, interogat de agentii serviciilor secrete canadiene, in martie 2003, la baza americana Guantanamo, din Cuba, plange, isi smulge parul de disperare si isi arata ranile anchetatorilor.

Inregistrarea a fost difuzata de avocatii lui Omar Khadr, suspectat de terorism si capturat in Afganistan in 2002. Imaginile prezinta sapte ore si jumatate de interogatorii desfasurate timp de trei zile.

Fragmentul difuzat este un extras de 10 minute, iar avocatii urmeaza sa dea publicitatii versiunea completa.

Un tribunal canadian autorizase in luna iunie publicarea in mass-media a unor documente secrete, cu scopul de a asigura apararea canadianul Omar Khadr, detinut la Guantanamo si suspectat ca ar fi ucis un soldat american in Afganistan.

In imagini, Khadr este interogat despre cunostintele sale in legatura cu Al-Qaida si despre credinta sa,in timp ce in fundal se aude zgomot de ventilatoare.

Omar Khadr este singurul occidental detinut la Guantanamo, unde procesul sau va incepe in octombrie.


50 de zile privat de somn

Un alt document declasificat recent sugereaza ca fostul sofer al lui Osama ben Laden ar fi fost privat de somn 50 de zile in penitenciarul de la Guantanamo Bay, afirma avocatii acestuia, citati de Mediafax.

Avocatii lui Salim Hamdan, un yemenit in varsta de aproximativ 30 de ani, sustin ca acesta a fost batut si supus abuzurilor. Cu toate acestea, privarea de somn timp de 50 de zile ar fi unul dintre cele mai grave abuzuri comise de autoritatile americane.

Noul document arata ca Hamdan a fost supus "Operatiunii Sandman" in perioada 11 iunie - 30 iulie 2003. Operatiunea Sandman a fost descrisa drept un program in cursul caruia somnul detinutilor este intrerupt sistematic.

Avocatii lui Hamdan sustin ca acesta a fost supus unor "abuzuri sofisticate" la Guantanamo, care au inclus umilinte cu caracter sexual, izolare si acte de intimidare.

Hamdan este acuzat de conspiratie si furnizare de sprijin material teroristilor.

Procurorii sustin ca el a participat voluntar la activitatile retelei al-Qaida, dar avocatii argumenteaza ca se angajase ca sofer pentru ca avea nevoie de salariul de 200 de dolari. Procesul lui Hamdan urmeaza sa inceapa saptamana viitoare la tribunalele speciale de la Guantanamo. Daca va fi gasit vinovat, risca sa fie condamnat la inchisoare pe viata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.