"Vom accelera ritmul reformelor, pentru a fi pregatiti de aderare in 2009, ca al 28-lea membru al UE. Situatia actuala nu ne descurajeaza", a spus Mesici.

"Ne asteptam sa inchidem toate capitolele de negociere pana la sfarsitul lui 2009", a declarat el. "Eforturile noastre vor fi rasplatite. Dupa parerea mea, criza institutionala europeana va fi rezolvata", a subliniat presedintele croat.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a avertizat la 20 iunie ca, fara intrarea in vigoare a Tratatului, nu mai poate avea loc o extindere UE. Sarkozy, a carui tara asigura presedintia Uniunii, a spus ca aceasta remarca este valabila si pentru Croatia, cea mai avansata dintre tarile care vor sa adere.

Croatia a inceput in 2005 negocierile de aderare si spera sa se alature Uniunii in 2010.

Tratatul de la Lisabona a fost respins de irlandezi prin referendum, la 12 iunie. In ciuda crizei Spania a aprobat definitiv marti ratificarea tratatului de la Lisabona, odata cu votul majoritar favorabil documentului al senatorilor.

Ratificarea va fi complet definitivata dupa semnarea textului de catre regele Juan Carlos, care ar putea interveni inca de saptamana aceasta. Spania va deveni astfel cea de a 23-a tara europeana care ratifica tratatul, potrivit datelor Comisiei Europene.