"Nu avem observatori acolo. Nu avem loc la masa discutiilor, dar cred ca, general vorbind, este un efort pe care il putem, la minim, sustine", a spus purtatorul de cuvant Sean McCormack.

"Vom vedea care vor fi progresele precise ale acestui grup, dar se pare ca prima intalnire a fost satisfacatoare", a precizat el.

Dupa sapte ani de impas, palestinienii si israelienii au relansat negocierile la conferinta din Annapolis in noiembrie, cu obiectivul incheierii unui acord in 2008, dar nu s-au realizat progrese concrete. Duminica, presedintele francez Nicolas Sarkozy a lansat Uniunea pentru Mediterana, sperand sa insufle un nou elan negocierilor de pace. Summitul a avut loc in prezenta a mai mult de 40 de lideri, printre care cei ai Israelului si Siriei.

Ministrul francez de externe, Bernard Kouchner, a vorbit luni despre un "blocaj" de ultimul minut intre israelieni si palestinieni la acest summit. El a regretat ca "un blocaj de ultim minut intre israelieni siu palestinieni a facut ca textul final sa fie putin modificat".

Uniunea este bazata pe parteneriate concrete, ca depoluarea Mediteranei, energia solara, securitatea civila.