Departamentul de Stat american a acordat luni o sustinere prudenta Uniunii pentru Mediterana, care a reunit duminica mai mult de 40 de lideri la Paris si care vizeaza mai ales obtinerea de progrese in negocierile de pace din Orientul Mijlociu, relateaza NewsIn

"Nu avem observatori acolo. Nu avem loc la masa discutiilor, dar cred ca, general vorbind, este un efort pe care il putem, la minim, sustine", a spus purtatorul de cuvant Sean McCormack.

"Vom vedea care vor fi progresele precise ale acestui grup, dar se pare ca prima intalnire a fost satisfacatoare", a precizat el.

Dupa sapte ani de impas, palestinienii si israelienii au relansat negocierile la conferinta din Annapolis in noiembrie, cu obiectivul incheierii unui acord in 2008, dar nu s-au realizat progrese concrete. Duminica, presedintele francez Nicolas Sarkozy a lansat Uniunea pentru Mediterana, sperand sa insufle un nou elan negocierilor de pace. Summitul a avut loc in prezenta a mai mult de 40 de lideri, printre care cei ai Israelului si Siriei.

Ministrul francez de externe, Bernard Kouchner, a vorbit luni despre un "blocaj" de ultimul minut intre israelieni si palestinieni la acest summit. El a regretat ca "un blocaj de ultim minut intre israelieni siu palestinieni a facut ca textul final sa fie putin modificat".

Uniunea este bazata pe parteneriate concrete, ca depoluarea Mediteranei, energia solara, securitatea civila.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.