Presedintele rus Dmitri Medvedev a aprobat un plan de a acorda controlul a sute de companii de stat unei unice corporatii controlate de Kremlin, in pofida opozitiei Guvernului, transmite Reuters, citat de NewsIn

Kremlinul a anuntat luni ca Medvedev, care a devenit presedinte in mai succedandu-i mentorului sau Vladimir Putin, a semnat in 10 iulie un decret care acorda controlul pachetelor majoritare de actiuni, detinute de stat in 420 de companii, corporatiei de stat Tehnologii Ruse, informeaza NewsIn.

Serghei Cemezov, aliat apropiat al lui Putin care conduce corporatia, va superviza actiunile detinute de stat la o gama de companii, de la unele care administreaza statiuni de la Marea Neagra, pana la constructori de camioane si uzina care produce pustile Kalasnikov.

Fost avocat corporatist, Medvedev promisese sa deschida economia rusa investitorilor privati, desi a spus ca statul trebuie sa ramana implicat in industriile strategice. El spunea de asemenea ca este necesara numirea unor directori independenti in Consiliile de Administratie ale firmelor de stat.

Cemezov, despre care presa rusa afirma ca a lucrat in serviciile de securitate in acelasi timp cu Putin, a fost initiatorul planului, caruia i s-a opus o alianta neobisnuita de reformatori si conservatori din Guvern. Acestia au afirmat ca Cemezov incearca sa obtina un control prea mare pentru Tehnologii Ruse, care este deja unul dintre grupurile industriale cele mai importante din Rusia.

Grupul are la baza exportatorul de arme Rosoboronexport, dar detine actiuni si la principalul producator de masini rus, AvtoVAZ, la care Renault a cumparat un sfert din actiuni, si la cel mai mare producator de titan, VSMPO-Avisma. Grupul a fost infiintat de Putin, care acum este premier, pe vremea cand era presedinte.

Criticii acestei masuri spun ca grupurile publice dauneaza pietei si si-au folosit influenta pentru a cumpara active la pret mic, sporind prezenta statului in economie.

Cemezov a declarat cotidianului Vedomosti intr-un interviu publicat luni ca Tehnologii Ruse va gestiona actiunile pe care le primeste mai bine decat sunt gestionate in prezent. Cand i s-a spus ca grupul controleaza in prezent si o tipografie si a fost intrebat in baza carui rationament a fost achizitionata aceasta, el a raspuns: "Tiparim multe documente si publicam multe brosuri. Aveam nevoie de o tipografie".

Cemezov a recunoscut ca planurile sale au intampinat o opozitie puternica in interiorul Guvernului, dar a spus ca Rusia are nevoie de o corporatie puternica pentru a putea concura cu grupurile straine mondiale precum Boeing din Statele Unite sau EADS din Europa. "Nu trebuie sa concuram unii cu altii in interiorul tarii, ci cu alte tari. Uitati-va afara, pe pietele externe, unde totul este consolidat - Boeig, EADS".

Acesta a mai spus ca va imparti Tehnologii Ruse in 30 de holdinguri. "In principiu, suntem interesati de constructia de masini si echipamente. Metalele si aviatia sunt o exceptie de la regula. Energia nu ne intereseaza, nu este posibil sa avem totul... Pe acest principiu, am refuzat si farmaceuticele, desi ni s-au oferit", a spus el.

Nu este clar cat valoreaza toate aceste actiuni, dar Cemezov a declarat presei ruse ca multe dintre firmele pe care le va controla corporatia condusa de el au active semnificative.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.