Defilarea traditionala de la 14 iulie, Ziua nationala a Frantei, a avut loc luni dimineata pe Champs-Elyses in prezenta a umerosi lideri straini, printre care presedintele sirian Bashar al-Assdad, a carui prezenta a suscitat controverse, relateaza NewsIn, citand AFP

Toti liderii care au participat duminica la summitul de lansare a Uniunii pentru Mediterana, ce regrupeaza 43 de tari, au fost invitati de presedintele Nicolas Sarkozy la tribuna de onoare. Prezenta printre lideri a lui Assad, care conduce unul dintre cele mai represive regimuri din lumea araba, a fost criticata de opozitia de stanga din Franta si de oganizatii pentru drepturile omului.

Fosti militari francezi si-au exprimat nemultumirea, vorbind despre "o atingere adusa amintirii" celor 58 de militari francezi ucisi in 1983 in atentatul din cladirea Drakkar din Beirut.

Silueta inalta a lui Assad, care purta ochelari negri, iesea in evidenta in tribuna de onoare, unde se mai aflau Angela Merkel, Silvio Berlusconi, Jose Luis Rodriguez Zapatero. Si presedintele roman, Traian Basescu, a fost prezent, impreuna cu sotia sa, Maria. Presedintele algerian si cel tunisian au lipsit.
Premierul israelian Ehud Olmert a fost, de asemenea, in tribuna de onmoare, dar premierul israelian si Assad s-au evitat cu grija.

Invitatul de onoare a fost secretarul genera.l al ONU, Ban Ki-moon, care a salutat prezenta, in capul militarilor, a doua contingente ale Castilor Albastre. Asa cum cere traditia, presedintele francez a trecut mai intai pe Champs-Elysées intr-o masina din fata coloanei.

Momentul iesit din tipare a fost citirea, de catre actorul francez de origine algeriana Kad Merad, a unor fragmente din Preambulul Declaratiei Universale a Drepturilor omului, in fata sefilor de state, printre care Assad.

Responsabilii francezi au incercat sa minimalizeze impactul prezentei lui Assad la aceasta defilare, care prin prezenta la Paris si-a facut revenirea pe scena internationala.

Cu ocazia defilarii, responsabilul organizatiei Reporters sans Frontières, Robert Menard, a fost retinut pe Champs-Elysées. Inmpreuna cu el au fost retinuti alti zece militanti RSF, care strigau "Libertate in Siria!".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.