Candidatul democrat la presedintia americana, Barack Obama, s-a pronuntat luni pentru retragerea majoritatii militarilor americani din Irak pana in vara lui 2010, dar a spus ca ar dori mentinerea, pentru o perioada nedeterminata, a unei "forte reziduale" pentru combaterea al-Qaida, relateaza AFP

El a mai promis ca nu va incerca sa mentina baze militare permanente in Irak, daca este ales presedinte in noiembrie. "Asa cum am mai spus, trebuie sa ne luam tot atatea precautii pentru a iesi din Irak cate ne-am luat pentru a intra", a explicat el, pentru New York Times.

Obama s-a pronuntat pentru o retragere "pana in vara lui 2010, in doi ani si la mai mult de sapte ani de la inceperea conflictului". "Dupa aceasta redesfasurare, o forta reziduala va avea misiuni limitate in Irak: urmarirea membrilor al-Qaida, protejarea serviciilor americane si, pe masura ce irakienii vor face progrese politice, antrenarea fortelor irakiene", a declarat el.

Barack Obama a precizat ca se va consulta cu comandantii de pe teren si cu guvernul irakian in cursul elaborarii strategiei si ca va face "ajustarile tactice" necesare. El a mai spus ca va conduce o ofensiva diplomatica vizand fiecare stat din regiune, in beneficiul stabilitatii irakiene si ca vor fi alocati doua miliarde de dolari pentru un nou efort international de sustinere a refugiatilor din Irak.

Luarile de pozitie intervin dupa ce un oficial irakian a asigurat ca Bagdadul spera sa incheie un acord cu Statele Unite pana la sfarsitul lunii iulie pe tema prezentei soldatilor americani si ca irakienii negociaza "un orizont de timp" pentru retragerea trupelor, nu o data precisa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.