Politia militara ancheteaza o presupusa agresiune sexuala a unui irakian de 14 ani de catre soldati britanici, la o baza din Irak, a anuntat sambata seara Ministerul britanic al Apararii, citat de AFP

Potrivit Independent on Sunday, baiatul in prezent de 19 ani a fost agresat sexual in mai 2003 la baza militara Camp Breadbasket din apropiere de Basra, in sudul Irakului. El a depus plangere impotriva Ministerului Apararii, relateaza NewsIn.

Potrivit editiei online a publicatiei citate, baiatul a fost obligat sa ii faca sex oral altui detinut. Baiatul spune ca a fost arestat impreuna cu un prieten, in timp ce incercau sa fure alimente de la un centru de distributie. El a fost batut si fortat sa se dezbrace. "Ne-au obligat sa stam in brate unul la celalalt. Savurau sa ne umileasca si sa abuzeze de noi, eu imi doream sa mor in acel moment. M-au obligat sa imi pun gura pe penisul lui Tariq", a spus el.

Contactat de AFP pentru a comenta aceste informatii, un purtator de cuvant al ministerului a declarat ca "acuzatiile au fost transmise politiei militare regale". "Se fac eforturi pentru a contacta partile implicate", a mai spus acesta.

Informatiile intervin la scurt timp dupa un acord amiabil intervenit intre minister si victimele unor rele tratamente, acord care presupune despagubiri de aproape trei milioane de lire sterline (3,8 milioane de euro). Despagubirile vor fi platite unui numar de opt irakieni, victime ale abuzurilor si familiei lui Baha Mousa, un irakian de 26 de ani care a murit dupa ce a fost batut in 2003, cand a fost arestat la Basra. Sapte soldati britanici au fost judecati la Curtea Martiala anul trecut pentru acest din urma caz, dar au fost achitati toti, cu exceptia unui caporal-sef condamnat la un an de inchisoare. Acesta se recunoscuse vinovat de rele tratamente. Acordul amiabil este insotit de o "recunoastere a responsabilitatii" si scuze prezentate de Ministerul Apararii.

Un raport comandat de minister si publicat in ianuarie concluzionase ca relele tratamente ale civililor din Irak de catre soldatii britanici nu sunt "sistematice" si ca abuzurile pot fi explicate in special prin lipsa de pregatire a militarilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.