Presedintele George W. Bush a anuntat Guvernul israelian ca ar putea aproba un posibil atac vizand instalatiile nucleare iraniene, daca negocierile cu Teheranul vor esua, a anuntat un inalt oficial din Pentagon, citat de saptamanalul Sunday Times, in editia electronica

In pofida opozitiei propriilor sai generali si a scepticismului raspandit fata de ideea ca America este pregatita sa riste consecintele militare, politice si economice ale unui raid aerian impotriva Iranului, presedintele "a dat galben" unui plan israelian de a ataca principalele instalatii nucleare iraniene, a adaugat oficialul, citat de NewsIn.

"Galben inseamna 'pregatiti-va, fiti gata pentru un atac imediat si spuneti-ne cand sunteti pregatiti'", a explicat oficialul. Administratia de la Washington a avertizat, insa, Ierusalimul ca fortele americane nu il vor sustine si ca nu va putea folosi bazele Statelor Unite din Irak pentru suport logistic.

Nu exista nici certitudinea ca Bush va transforma vreodata "galbenul" in "verde", fara dovezi clare ale unei ostilitati militare iraniene. Testele efectuate de Teheran anul trecut, cu rachete cu raza lunga si medie de actiune, au fost percepute de Washington ca provocatoare, dar atat Pentagonul, cat si CIA, au conchis ca acestea nu reprezinta o amenintare imediata nici pentru israelieni, nici pentru americani.

"Totul depinde de israelieni", a adaugat oficialul de la Pentagon. "Aceasta administratie nu va ataca Iranul. Acest lucru a fost deja decis. Dar presedintele este foarte ingrijorat in legatura cu amenintarea nucleara vizand Israelul si stiu ca nu crede ca Iranul va fi convins altfel decat cu forta", a subliniat responsabilul.

In plus, Ierusalimul nu a prezentat niciodata o propunere militara convingatoare. "Daca nu va exista un plan solid, galbenul nu se va transforma niciodata in verde", a explicat el.

Un posibil atac intampina rezistenta si in Pentagon, din partea ofiterilor ingrijorati de riposta iraniana. "Militarii se opun planurilor de atac, in special pentru ca sunt de parere ca ar pune in pericol soldatii nostri din Irak si Afganistan", potrivit aceleiasi surse.

Posibilitatea venirii la Casa Alba a unui democrat care a anuntat deja ca prefera negocierile in fata folosirii fortei complica si mai mult calculele de la Washington si de la Ierusalim.

Opozitia senatorului Barack Obama fata de razboiul din Irak si aparentele sale indoieli in legatura cu amenintarea iraniana au intensificat presiunile exercitate asupra israelienilor de a actiona inainte de alegerile prezidentiale din luna noiembrie. "Daca as fi israelian, nu as astepta", a adaugat oficialul de la Pentagon.

Iranul a testat saptamana aceasta mai multe rachete despre care a afirmat ca sunt capabile sa atace Israelul si bazele americane din Orientul Mijlociu. Statele Unite au reamintit Teheranului ca sunt gata sa isi apere aliatii. Desi afirma ca favorizeaza diplomatia in rezolvarea conflictului cu Iranul, banuit ca lucreaza la un program de armament nuclear, Statele Unite repeta constant ca si optiunea militara este luata in calcul, daca diplomatia da gres.

Dupa ce mult timp s-a speculat pe marginea unui eventual atac american asupra Iranului, in ultimele saptamani se vorbeste mai degraba despre un atac aerian israelian, care sa vizeze punctual instalatiile nucleare ale Teheranului. Speculatiile despre un atac israelian au aparut dupa ce s-a aflat ca Israelul s-a pregatit pentru o asemenea eventualitate in cadrul unor exercitii militare din Mediterana.

Tensiunile au contribuit la cresterea pretului petrolului, care a stabilit vineri un nou record - 147 de dolari barilul. Iranul este al patrulea exportator de petrol din lume si exista temeri ca un eventual conflict ar afecta aprovizionarea.

Ministrul iranian de externe Manouchehr Mottaki a avertizat Statele Unite si Israelul, aliatul lor in regiune, ca in caz de atac, riposta Teheranului "ar fi severa si devastatoare". In acelasi timp, el a apreciat ca "regimul sionist si Statele Unite nu au, in mod evident, capacitatea de a se implica intr-o noua criza", potrivit agentiei IRNA. Comentand testele facute de Iran, ministrul le-a descris ca pe o demonstratie a "capacitatilor si competentelor Iranului in domeniul militar".

Occidentalii suspecteaza Teheranul ca lucreaza la un program de armament nuclear, sub acoperirea unuia civil, si incearca de cinci ani sa obtina mai multa transparenta in activitatile iraniene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.