Israelienii si palestinienii "nu au fost niciodata mai aproape de un acord" de pace, a declarat premierul israelian Ehud Olmert duminica, la Paris, dupa o intrevedere cu presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas, in prezenta lui Nicolas Sarkozy, transmite AFP

"Nu am fost niciodata atat de aproape de un acord", a spus Olmert, aflat alaturi de Abbas si Sarkozy, in sala de ceremonii de la Palatul Elysee. "Ne apropiem de momentul cand va trebui sa facem alegeri decisive", a mai spus premierul israelian, citat de NewsIn.

"Am inceput negocieri aprofundate cu Ehud Olmert si Tzipi Livni (ministrul israelian de externe - n.red.). Vom continua acest efort. Suntem cat se poate de seriosi, suntem angajati in respectarea Foii de parcurs", a declarat la randul sau Abbas.

Cei doi lideri au fost primiti impreuna la Elysee de Sarkozy, cu cateva ore inainte de lansarea Uniunii pentru Mediterana, la care participa peste 40 de sefi de stat si de guvern, relateaza NewsIn.

Olmert si Abbas au lansat negocieri de pace anul trecut, la insistentele Statele Unite, care doresc un acord de pace inainte de incheierea mandatului presedintelui George W. Bush, in ianuarie. Progresele au fost insa limitate de violente si acuzatii reciproce.

Sarkozy, a carui tara a preluat recent presedintia Uniunii Europene, a vizitat Israelul si Cisiordania ocupata luna trecuta, in cadrul eforturilor de a facilita negocierile.

Abbas a salutat implicarea Frantei si si-a exprimat speranta ca cele doua parti vor ajunge la un acord "in cateva luni", potrivit Reuters.

In ceea ce priveste negocierile directe cu Siria, despre care a vorbit sambata presedintele sirian Bashar al-Assad, Olmert a spus ca acestea nu vor fi demarate daca risca sa le afecteze pe cele cu palestinienii, care sunt "de cea mai mare importanta" pentru tara sa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.