Guvernul britanic a anuntat duminica o serie de masuri radicale pentru a pune capat unui val fara precedent de crime cu arme albe comise in special de tineri, care au socat opinia publica, transmite AFP

Privilegiind sensibilizarea in locul masurilor represive, ministrul de interne Jacqui Smith a anuntat ca cei gasiti cu arme albe asupra lor vor fi obligati sa viziteze persoane injunghiate si familiile lor la serviciile de urgenta ale spitalelor si criminali inchisi pentru atacuri cu arme albe.

"Este simplist si fals sa ne prefacem ca inchisoarea este raspunsul la toate problemele societatii", a declarat Smith, citat de NewsIn.

Masurile fac parte dintr-un vast plan de actiune care va fi anuntat marti de Ministerul de Interne, dar si de cele ale Educatiei si Justitiei. Evaluat in total la 100 de milioane de lire sterline (125 milioane de euro), planul va cuprinde un program de prevenire care va avea drept scop in primul rand sensibilizarea parintilor fata de responsabilitatile lor.

Masurile nu cuprind insa restrictii de circulatie pentru cei cu varsta sub 16 ani, cerute de aproape 90% dintre parinti, potrivit unui sondaj publicat de Sunday Times: 53% doresc aceste restrictii incepand cu ora 21.00, iar 35% incepand cu ora 22.00.

O sursa apropiata guvernului a declarat totusi pentru Sunday Times ca autoritatile sunt dispuse sa ia in calcul instaurarea unor asemenea restrictii. Un proiect pilot in acest sens, numit "Operatiunea Noapte Buna", este deja testat la Redruth, Cornwal (sud-vest).

Peste 20.000 de agresiuni cu arma alba au fost comise intr-un an
, adica 56 pe zi. Acest val inedit de agresiuni a socat cu atat mai mult opinia publica, cu cat ii afecteaza mai ales pe adolescenti. Dintre cele 53 de persoane injunghiate la Londra de la inceputul anului, 20 aveau varsta sub 20 de ani.

Temerile au luat aspect de psihoza dupa agresarea mortala cu arma alba a noua persoane saptamana aceasta, dintre care sase in doar 24 de ore.

Uciderea salbatica a doi studenti francezi a accentuat si mai mult sentimentul de insecuritate. Laurent Bonomo a fost injunghiat in 29 iunie de aproape 200 de ori, iar prietenul sau Gabriel Ferez de aproape 50 de ori. Doua persoane au fost inculpate pentru dubla crima.

Fenomenul nu se limiteaza la Londra. Ultima agresiune cu arma alba a avut loc in Scotia, unde barbat de 22 de ani a fost ranit in nopatea de sambata spre duminica la festivalul de muzica "T in the Park".

"Socant si tragic", a apreciat vineri premierul Gordon Brown, care a organizat sambata o reuniune de urgenta cu Ian Blair, directorul Scotland Yard.

Masurile anuntate au fost calificate drept "o gaselnita ieftina" de catre sindicatul agentilor de supraveghere, NAPO. "Guvernul este in pana de idei", a declarat pentru Sunday Times secretarul sau general adjunct, Harry Fletcher.

Intrebarea este ce anume explica aceasta popularitate pentru armele albe
. "Tinerii se simt complet inutili. Sunt pierduti", explica sambata reverendul Les Isaac, fost membru al unei benzi, intr-o conferinta de presa de la Brixton, cartier din sudul Londrei cunoscut pentru infractionalitatea ridicata.

Expertii subliniaza totusi ca a purta cutit a devenit "cool"
. "Nu isi pot permite lanturi de aur sau masini de cursa... Cutitul le da un statut asemanator celor pe care il au cand isi iau pantaloni noi sau bijuterii", explica Ellis Cashmore, de la Universitatea din Staffordshire.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.