O America puternica si care va continua sa conduca lumea este visul ambilor candidati la presedintia SUA. Modalitatile prin care se va asigura aceasta stare de fapt difera insa la cei doi.Cei doi candidati la presedintia SUA, John McCain si Barack Obama, cred in rolul providential al Americii in lume
Intreaga lume asteapta sa vada cine va conduce cea mai puternica natiune de pe pamant si care vor fi schimbarile de politica externa pe care le va aduce noua administratie de la Washington dupa alegerile din noiembrie. Pana vom afla cine va castiga alegerile si vom vedea noua administratie in actiune, putem doar sa ne bazam pe strategiile de politica externa prezentate de cei doi candidati, democrat si republican.

Atat Barack Obama, cat si John McCain au publicat in prestigioasa revista „Foreign Affairs“ cate un eseu privind politica externa pe care si-o propun sa o implementeze. Eseul semnat de Obama se intituleaza „Reinnoirea rolului de conducator al Americii“, iar cel al lui McCain - „O pace durabila construita pe libertate“. Ambii candidati cred in rolul providential al SUA in lume, ca factor de propagare a libertatii si democratiei. „Inca de la inceputurile republicii noastre, americanii au crezut ca natiunea noastra a fost creata cu un scop. Americanii au inteles datoria pe care o au de a servi o cauza mai inalta decat propriul interes si de a pastra credinta in principiile eterne si universale ale Declaratiei de Independenta“, scrie McCain. „Trebuie sa conducem, prin fapta si prin exemplu“, scrie, la randul sau, Obama.

Razboiul impotriva terorismului ramane pentru cei doi punctul central al politicii externe. Totusi, in timp ce Obama crede ca lupta antiterorista ar trebui centrata pe combaterea al-Qaeda in Afganistan si Pakistan, McCain considera ca principalul front al luptei antiteroriste ramane Irakul. „Infrangerea extremistilor islamisti este provocarea securitatii nationale a timpurilor noastre. Irakul este frontul central al acestui razboi, conform armatei noastre, dar si al inamicilor nostri, inclusiv al conducerii al-Qaeda“, arata republicanul. „Trebuie sa ne reconcentram eforturile pe Afganistan si Pakistan - principalul nostru front impotriva al-Qaeda“, scrie democratul.

Daca in privinta Irakului McCain insista pentru ramanerea trupelor americane in aceasta tara pana la victoria totala, Obama sustine incheierea razboiului cat mai rapid. „Nu putem impune o solutie militara unui razboi civil intre factiunile siite si sunnite“, crede democratul, care insista pentru asigurarea unei solutii politice intre cele doua tabere irakiene.

McCain crede ca o retragere pripita din Irak ar aduce un deznodamant asemanator celui al razboiului din Vietnam. Obama sustine ca atacarea Irakului a fost o greseala determinata de alegerea unui raspuns conventional, ce tine de ideologia trecutului, de catre administratia Bush, in fata unei provocari neconventionale: terorismul.

Ambii candidati sustin, pentru Afganistan, un rol mai crescut pentru Alianta NATO si renuntarea la limitarile privind regiunile si misiunile in care trupele Aliantei pot fi trimise. De asemenea, amandoi insista pentru a convinge regimul pakistanez sa lupte cat mai dur impotriva miscarilor teroriste de la granita sa cu Afganistanul.

Obama considera ca administratia Bush nu a acordat importanta cuvenita rezolvarii conflictului arabo-israelian. Ambii candidati sunt insa de acord ca parteneriatul cu Israelul ramane vital pentru SUA (pozitie sustinuta inclusiv datorita sprijinului de care au nevoie in campanie din partea lobby-urilor evreiesti). „Punctul nostru de plecare trebuie sa fie intotdeauna angajamentul nostru clar si puternic pentru securitatea Israelului, cel mai puternic aliat al nostru din regiune si singura democratie stabila“, scrie Obama. „Urmatorul presedinte al SUA trebuie sa continue sprijinul de lunga durata pentru Israel, inclusiv prin asigurarea echipamentului militar si tehnologiei necesare si prin asigurarea superioritatii calitative militare a acestei tari in regiune“, subliniaza McCain.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.